Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är farligt med aktivistiska poliser”

Martin Marmgrens (MP) åsikt att det behövs poliser som ”håller tillbaka” kan bara tolkas som att poliserna skulle motarbeta regeringsbeslut, skriver Fredrik Kärrholm (M) i en replik.

Publicerad: 8 september 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fredrik Kärrholm (M), riksdagskandidat, kriminolog, författare och tidigare polis.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietModeraternaPolisen

I Dagens Samhälle skriver Martin Marmgren, polis och ersättare i riksdagen för Miljöpartiet: ”Jag skrev en gång i affekt att jag aldrig skulle kunna arbeta som polis i ett land som styrdes av SD. Jag har sedan dess fått ångra den formuleringen och vill nu tydligt ta tillbaka uttalandet. Inte bara för att Sverigedemokraterna tack vare Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom kort faktiskt kan vara med och styra Sverige. Utan för att det då mer än någonsin kommer att behövas poliser i kåren som håller tillbaka när de försöker använda staten för att förtrycka, driva ut och förnedra vanliga människor, och uppenbarligen även små lågstadiebarn, i våra segregerade förorter.”

Först och främst kommer en ny regering, ledd av Moderaterna och Ulf Kristersson, att bedriva en politik som främjar trygghet och rättvisa för alla – med likhet inför lagen. Martin Marmgrens påståenden om ett förestående förtryck av människor i segregerade förorter är verklighetsfrånvänt.

LÄS MER: ”Förnedring skulle öka risken att barn begår brott” 

Jag hoppas att Marmgrens politiska aktivism stannar vid att oförblommerat sprida politisk skräckpropaganda. Det är dock olyckligt att han ger uttryck för att det vid ett demokratiskt maktskifte behövs poliser som ”håller tillbaka”. Något som inte kan tolkas som annat än att poliserna aktivt eller passivt skulle motarbeta regeringsbeslut och stiftad lag.

Vår statsförvaltning har länge präglats av dess oväld, det vill säga opartiskhet. Såväl Regeringskansliet som övriga myndigheter består, med få undantag, av oförvitliga statstjänstemän som arbetar lojalt enligt demokratiska processer och i strikt enlighet med lagar, förordningar och föreskrifter. Det är något vi alla bör ta ansvar för att värna.

Migrationskrisen 2015 är ett exempel på betydelsen av detta. Självklart ansåg en del polisanställda att upprättandet av gränskontroller borde ha skett långt tidigare, för att hindra invandringen. Lika självklart ansåg en del andra polisanställda att gränskontrollerna inte borde ha upprättats över huvud taget och att polisen i stället borde ha fortsatt att underlätta för personer att söka asyl. Att polisanställda – i staber och vid gränsen – oavsett personliga åsikter följde fattade beslut var inte bara deras plikt, utan själva grundförutsättningen för en i alla delar välfungerande och demokratisk statsförvaltning.

Det finns naturligtvis en gräns vid vilken det enda moraliskt rätta, även för statstjänstemän, är att obstruera eller sabotera. Den gränsen har emellertid inte passerats när riksdagen i god demokratisk ordning stiftat en lag – i enlighet med grundlagen och Europakonventionen, som bland annat skyddar de mänskliga rättigheterna. 

Anställda vid Polismyndigheten, och andra myndigheter, får och bör ha åsikter om lagar, regler och arbetsuppgifter. Men dessa åsikter ska inte ha någon påverkan på deras arbete. Det hör till statstjänstemannens ansvar att sätta sina egna politiska uppfattningar åt sidan i utförandet av arbetsuppgifter. Alternativet är lagstyrets upplösning och ett verkligt hot mot demokratin.

Fredrik Kärrholm (M)
Riksdagskandidat, kriminolog, författare och tidigare polis

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev