måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Det är dags att rocka sockorna – på riktigt!

Regering, riksdag, regioner, kommuner och myndigheter måste sluta begränsa vår vardag. Det är utmattande för anhöriga att hantera alla kontakter med vård och omsorg, handläggare på försäkringskassan och kommuner och andra myndigheter, som ifrågasätter hjälpbehov, diagnoser och omfattningen av det beviljade stödet, skriver Svenska Downföreningen.

Publicerad: 20 mars 2020, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Just 21 mars är en dag att fira – fira allas lika värde och fira allas rätt att vara som de är, självklart med fokus på just Downs syndrom.”

Foto: Madelen/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FunktionsvariationOmsorgKommuner

Under lördagen ( 21/3), rockar Sverige sockorna. I år rockar vi på ett annorlunda sätt, på distans och i sociala medier i stället för på kalas, men rocka sockorna – det gör vi! Att vår kampanj växer från år till år och på det sättet uppmärksammar Downs syndrom (DS) är vi väldigt glada för.

Men vad innebär det då att Rocka sockorna? Just 21 mars är en dag att fira – fira allas lika värde och fira allas rätt att vara som de är, självklart med fokus på just Downs syndrom. Att ha DS är att vara olika. Alla med DS är sinsemellan lika olika som du och jag. Men oavsett hur olika vi alla människor är har vi samma rätt till ett bra liv.

Att ha en person med Downs syndrom i sitt liv är berikande och en ständig källa till glädje, det vet alla som på ett eller annat sätt har det. Du kanske jobbar med eller gått i skolan med någon, kanske har en kusin eller till och med ett barn eller syskon med just DS. Grattis!

Det de flesta nära anhöriga också vet är att det kan vara ganska arbetsamt att ha ett barn, vuxet syskon eller annan anhörig med Downs syndrom. Det är utmattande att hantera alla kontakter med vård och omsorg, handläggare på försäkringskassan och kommuner och andra myndigheter, som i en aldrig sinande ström ifrågasätter hjälpbehov, diagnoser och omfattningen av det beviljade stödet. Det sliter att aldrig kunna vila i tanken: att det som är bra kommer att fortsätta vara bra. Barnet eller den vuxne med DS är i sig aldrig det jobbigaste, det är omgivningen. Att återupprätta LSS går oroväckande långsamt.

Regering, riksdag, regioner, kommuner och myndigheter måste sluta begränsa vår vardag.

Att i tider som dessa även informera på lättläst och med AKK (Alternativ Kompletterande Kommunikation), och att alltid ha särskolor och omsorg med i krishantering och planer borde vid det här laget vara självklart men är, plågsamt uppenbart, inte det.

Att hantera krisen med det havererade omvårdnadsbidraget, att ge rättsstöd till alla som måste dra sitt ärende till förvaltningsrätten oavsett om det handlar om assistans, kommunala LSS-insatser, skola eller något annat – allt det vore att Rocka sockorna.

Att se till att skolan fungerar och att alla med DS också får ett fritt skolval – det vore att Rocka sockorna.

Att i kriskommunikation alltid inkludera människor med DS och andra funktionsnedsättningar – det vore att Rocka sockorna.

Det är hög tid nu. Rocka sockorna – på riktigt!

Veronica Magnusson Hallberg, ordförande, Svenska Downföreningen

Anna Brandström, vice ordförande och ansvarig för intressepolitiska frågor, Svenska Downföreningen

Svenska Downföreningen

Svenska Downföreningen är en rikstäckande ideell förening med 18 lokala avdelningar. Vi tror på alla människors potential och lika värde. Vi strävar mot ett samhälle där människor med Downs Syndrom är jämbördiga medborgare med full delaktighet, jämlikhet och självbestämmande utifrån var och ens individuella förutsättningar.
Med rätt förutsättningar i form av stöd från ett upplyst och engagerat samhälle kan personer med Downs Syndrom leva fullvärdiga liv och bidra till samhällets utveckling.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev