Debatt
”Det är dags att definiera förebyggande arbete”
Bjud in socialsekreterare på föräldramöten, bygg ut de skolsociala teamen och inrätta fler familjecentraler. Det är några av Andréa Hedins (M) förslag på preventivt arbete i Stockholm.
Publicerad: 28 februari 2023, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Under årets första veckor har skottlossningar och sprängningar avlöst varandra. Skjutningarna är inte längre begränsade till utsatta områden utan sker överallt och under alla dygnets timmar. Värst är situationen i Stockholm och om inte samhället kan kraftsamla och hantera situationen riskerar vi en utveckling som inte går att vända.
I det akuta skedet är polisiära resurser den enda lösningen för att få stopp på gängen men i steg två måste resten av samhället kliva fram. Just nu tävlar kommunpolitikerna i Stockholm om att säga ”förebyggande arbete” flest gånger, men frågan är: vad betyder förebyggande arbete och hur ska det gå till? På de frågorna har ingen hittills svarat.
LÄS MER: Tätt samarbete får unga att välja bort gängen – ”Blivit naturligt att ringa polisen”
Under vintern har jag träffat socialsekreterare, skolpersonal, föräldrar och ungdomar. Från alla mina möten har jag fått med mig konkreta förslag och innovativa idéer till lösningar. Men Moderaterna i Stockholm tror att långsiktighet är viktigt för att få ett preventivt arbete att fungera. Så istället för att jobba själva är vi beredda att kroka arm med Socialdemokraterna för att sätta Stockholm på kommunkartan och bli bäst i Sverige på förebyggande arbete. Med oss till förhandlingsbordet har vi sju förslag som tillsammans bygger en kedja av stöd, från det att barnet föds fram till dess att barnet är i övre tonåren. Inget barn ska lämnas efter i Stockholm.
• Bygg ut Hembesöksprogrammet. Det innebär att BVC och socialtjänstens familjerådgivare tillsammans kommer hem till varje nybliven familj i hela Stockholm under barnets första 1,5 år.
• Inrätta fler familjecentraler. Med familjecentral menas en samlokalisering av mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst.
• Bjud in socialsekreterare på föräldramöten. När rykten om att barn omhändertas utan anledning, eller att barn kan anmäla sina föräldrar till socialtjänsten för att de inte får gå ut sent på kvällen, kan socialtjänstens medverkan på föräldramöten vara avgörande för att motverka desinformation. Ett mycket nära samarbete med förskolor och skolor är därför avgörande. Tyvärr är samarbetet mellan kommunen och fristående förskolor och skolor avsevärt sämre.
• Bygg ut de skolsociala teamen. De som inte klarar skolan kommer att ha det oerhört svårt att klara sig i samhället och arbetslivet, därför måste insatserna för att hjälpa eleverna att klara skolan stärkas. De skolsociala teamen erbjuder föräldraskapsstöd, ger eleverna struktur kring studieteknik, anpassar scheman och mycket mer.
• Reformera föräldrastödsprogrammet. Nuvarande föräldrastöd är bra på många sätt men möter inte alla dagens utmaningar. Det stöd man behöver i sitt föräldraskap när man är orolig för att ens barn ska dras med i ett gäng eller skjutas är annorlunda än det stöd som krävs för att hantera utmaningar kring ett barns självkänsla. En förälder ska inte lämnas ensam när behovet av stöd är så stort.
• Starta en pilotgrupp med socialsekreterare som jobbar i hemmiljö. När allt fler barn placeras extern måste vi öka insatserna som kan göras i hemmet för att undvika omhändertaganden. Vi vill se en spetsgrupp av duktiga socialsekreterare som kan arbeta under kortare perioder för att ge familjen stöd och hjälp.
Tidigare har förebyggande arbete till stor del riktats till vissa geografiska områden, men den tiden måste vara förbi. När skjutningar och våld sker överallt måste hela Stockholm ses som ett utsatt områden och förebyggande åtgärder erbjudas brett.
Förra året placerade Stockholm barn på HVB-hem och motsvarande för 640 miljoner kronor. Om vi skulle kunna förbättra vårt förebyggande arbete så att hälften så många ungdomar behövde lämna sina familjer och placeras i extern miljö, så skulle våra förslag finansiera sig själva flera gånger om. Halverade placeringskostnader innebär mer än 300 förskollärare, 300 socialsekreterare och 100 lärare i grundskolan varje år, baserat på lönestatistik från Saco, Jobted och Stockholms stad. Det är förbyggande arbete på riktigt.
Nu krävs politiskt ledarskap för att få till en förändring. Låt oss hjälpas åt – vi ser fram emot att höra era förslag, kommunstyrelsens ordförande Karin Wanngård (S).
Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.