Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Den gröna skatteväxlingen innehåller ett fulpiller

Regeringens gröna skatteväxling är en god ide. Men den innehåller åtminstone ett beskt piller i form av en avfallsförbränningsskatt som bara har biverkningar. Den kommer inte minska mängden plast som går till förbränning och inte heller bidra till ett klimatneutralt Sverige 2045, skriver Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Publicerad: 17 mars 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En skatt på avfallsförbränning är inte till någon hjälp i arbetet. Den får inte bort plast ur avfallet,” skriver Anders Östlund.

Foto: Öresundskraft


Ämnen i artikeln:

AvfallPlastLöfven 2Klimat

Principen bakom skatteväxling är sund. Utsläpp, oönskade kemikalier och annat som belastar klimat och miljö ska beskattas och därigenom fås att försvinna. Men just där brister regeringens föreslagna avfallsförbränningsskatt. Den kommer inte minska mängden plast som går till förbränning och inte heller bidra till målet, ett klimatneutralt Sverige 2045.

I Sveriges miljöbästa kommun Helsingborg bubblar det av aktiviteter som involverar invånare och näringsliv för att lösa plastfrågan. Ambitionsnivån höjdes 11 december när kommunfullmäktige antog stadens nya klimat- och energiplan. Ingen fossil plast i helsingborgarnas restavfall år 2035. Ingen fossil plast till förbränning.

Stadens grundskoleelever i årskurs ett till nio utbildas i miljöfrågor. Det görs via Miljöverkstan, en satsning för att långsiktigt ändra beteende; att konsumera rätt och att sortera avfall. Barnen påverkar sina familjer och skapar beteendeförändring.

Vårt lokala återvinningsföretag NSR gör ett gediget jobb för att öka materialåtervinningen och minska mängden hushållsavfall till förbränning, detta genom utbildning och kunskapsspridning till hushållen samt bemanning och struktur på sina återvinningscentraler.

Helsingborgshem arbetar aktivt med områdesvärdar som utbildar och vägleder runt 20 000 boende vilket rejält har ökat graden av återvinning och minskat hushållens restavfall.

Listan kan göras lång. Helsingborgsföretaget GAIA Biomaterials utvecklar förnybar plast för engångsartiklar och förpackningar. De ger alltså inte upphov till fossila utsläpp om de bränns. Företaget vann 2017 Region Skånes innovationsupphandling av sex miljoner engångsförkläden årligen för sjukvården. Det är ett viktigt steg då sjukhusavfall måste förbrännas. I Helsingborg stads upphandlingar av engångsartiklar ställs krav på fossilfria och nedbrytbara produkter.

Vår egen prisdialog med fjärrvärmekunder utvecklas nu till en Klimatdialog där förverkligandet av klimat- och energiplanen står i fokus. En central fråga är plastavfall från företag i regionen.

En skatt på avfallsförbränning är inte till någon hjälp i arbetet. Den får inte bort plast ur avfallet, vilket regeringens utredare av skatten konstaterade. Skatten har prövats förut men förkastats då den inte hade någon som helst miljöstyrande effekt.

Skatteväxlingen borde styra direkt mot ökad insamling och återvinning av fossil plast. Den borde tydliggöra producenternas ansvar för den fossila plast de sätter på marknaden och de lösningar som krävs för att undvika plast i restavfallet. Varför inte skärpa det nationella insamlingsmålet för plastförpackningar? Att bara hälften ”bör” bort bidrar inte till att skyndsamt få bort plasten ur restavfallet.

Lösningarna i Helsingborg borde inspirera. Varför inte hjälpa oss och andra kommuner att skala upp och utveckla dem?

I stället riskerar avfallsförbränningsskatten att bli som ett fulpiller bli till en sjuk person: I bästa fall verkningslöst, i värsta fall skadligt. Någon plast kommer inte att styras bort från förbränning. I stället styrs 10-tals miljoner kronor bort från den lokala ekonomin till staten. Därmed riskeras verkningsfulla lokala åtgärder på grund av avsaknad av finansiering.

En miljöskatt utan reell miljönytta är inget annat än greenwash. Som energibolag i Sveriges miljöbästa kommun 2018 uppmanar vi regeringen att göra om och göra rätt: sätt in styrmedel där de gör verklig klimatnytta.

Anders Östlund, vd Öresundskraft

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AvfallPlastLöfven 2Klimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev