lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Demokratin har förlorat i delar av Malmö

Nu krävs en insikt på alla nivåer av samhället om att demokratiska systemet har förlorat slaget om delar av vårt land. Utan den insikten kommer det aldrig satsas, prioriteras och samordnas tillräckligt för att lyckas. Och vi måste lyckas, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Publicerad: 28 augusti 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det behövs fler poliser, men också satsningar på tullen, på avhoppsverksamhet och mycket mer. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

TrygghetBrottslighetBrottMalmö

Ännu ett mord i Malmö. Folk är förbannade. Jag med. Om man inte blir förbannad och ledsen när en människa avrättas på öppen gata är man inte helt normalt funtad. När det dessutom handlar om en mamma som går med sitt lilla barn i famnen blir det närmast ofattbart. Och känslan av maktlöshet och frustration tränger genom hela kroppen.

Polisen gör allt de kan och har redan anhållit en misstänkt. Alla med höga poster ger uttryck för sin bestörtning och sitt stöd. Politiker från alla partier kommer med förslag - nya som gamla - om hur vi ska minska gängvåldet.

Men vi vet ju hur det är. Det finns ingen lätt lösning. Och detta mord lär inte bli det sista. Hur mycket vi än hade velat det. För det vi står inför är inte en enskild mördare. Vi står inför en kriminalitet som trängt in sig i alla delar av samhället i stora delar av Malmö.

Vi har områden i Malmö där varenda butiksägare måste betala till gängen för att kunna hålla öppet. Områden där den enklaste vägen till egen inkomst är en kriminell inkomst. Områden där rättskipning inte sker i domstolen men inom familjer och andra konstellationer. Områden där lagen helt enkelt inte styr. Det kan inte få fortsätta. Så vad behövs?

Det behövs fler poliser. Absolut. Och fler utbildningsplatser är på gång. Att få satt igång en genomtänkt plan för att få tillbaka poliser som lämnat yrket borde vara en prioritet. Det behövs en prioritering av poliser i förhållande till hur verkligheten ser ut. Det innebär en prioritering av Malmö bland annat.

Det behövs satsningar på tullen. Vapen och droger är i stor omfattning importerade. Där poliser tar år att utbilda tar det månader att utbilda tulltjänstemän. Det borde gå att lösa. Snabbt.

Det behövs statlig hjälp till de kommuner som har störst problem med organiserad kriminalitet. Program för avhopp från gängen måste finansieras och kompetensutvecklas med hjälp av staten. Skatteverket borde stärka arbetet mot den organiserade kriminalitetens inkomster och prioritera gemensam tillsyn med kommunerna mycket högre samt gärna bidra till finansieringen. Skolverket och Skolinspektionen måste börja agera mot - och hjälpa -  skolor som inte lyckas ge barn en grund att stå på för annars kommer vi aldrig stoppa rekryteringen.

Det behövs ett bättre vittnesskydd så vi kan få hårda kriminella dömda. Och kronvittnen borde införas.

Och det behövs hundratals andra saker. Som att folk slutar köpa droger och finansiera gängen. Men mest av allt behövs en insikt på alla nivåer av den svenska samhällsapparaten att demokratiska systemet har förlorat slaget om delar av vårt land. Utan den insikten kommer det aldrig satsas, prioriteras och samordnas tillräckligt för att lyckas. Och det måste lyckas. Annars riskerar vi att förlora allt som demokrater i alla dess politiska färger har kämpat för i över hundra år.

För lagen är inte lika för alla om gängen styr över hela stadsdelar.

Varje människa är inte fri att forma sitt eget liv om gängen styr över det.

Och ingen har en fri röst om gängen dödar den som pratar.

Det demokratiska systemet har förlorat slaget i delar av Malmö. Det är dags att inse det och se till att vinna kriget.

Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot (C), Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev