Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Demokrati och kultur går hand i hand! 

Läget i världen blir allt hårdare och trots att både demokratin och kulturen är våra viktigaste livlinor, så är det dessa livlinor som hotas just nu. Det skriver Lotta Hedström (MP) och Angela Everbäck (MP), som är bekymrade över utvecklingen i skånsk kulturpolitik.

Publicerad: 27 februari 2019, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox/Elena Show


Ämnen i artikeln:

Kulturpolitik

Ett av Churchills mer berömda citat från andra världskriget lär oss att konsten och kulturen är det som är poängen med att alls försvara sitt land i krig och hårda tider.

- Alltså är konsten samtidigt demokratins främsta vapen och det som demokratin själv är satt att försvara!

Genom att utveckla konstnärliga kvalitéer och skapa tillgänglighet och inkludering med många sorters möten mellan många sorters människor, går konst, socialt ansvarstagande och demokratiutveckling hand i hand.

Tyvärr ser vi i Skåne och på många andra håll nu en fara för en utveckling i motsatt riktning. Både demokratiarbetet och kulturområdet får inte längre blomma vidare och ges inte alla de möjligheter vi miljöpartister menar är viktiga. Vi gröna är, som så många andra, upprörda över att  Region Skåne nu kraftigt skär ner på stödet till kulturlivet och vi vill fortsätta kämpa för att demokratin ska präglas av ett jämlikt deltagande för alla. Vi står upp för ett öppet Sverige med tryck-, yttrande- och religionsfrihet, stort politiskt inflytande för de många - både i och mellan våra allmänna val - plus goda möjligheter för brett deltagandet i kulturlivets alla former.

Det är bara genom de många människornas engagemang, som vi kan hindra att antidemokratiska idéer får fotfäste i vårt land och i våra folkvalda församlingar.

Vår demokrati behöver därför bli tillgänglig för fler. Till exempel vill vi sänka rösträttsåldern till 16 år, öppna upp för fler lokala folkomröstningar och ge fler möjlighet att rösta i riksdagsvalen. Vi ser också att dialogen med och mellan medborgarna behöver stärkas. Närheten mellan politiken och människors vardag måste öka och ett särskilt fokus måste fortsatt finnas på ungdomar och grupper som är svåra att nå, eller har svårt att göra sin röst hörd. Medborgardialoger erbjuder där en unik möjlighet att göra alla delaktiga i den politiska beslutsprocessen.

Skånes Dansteater är ett fint exempel på en fruktbar förening av samhällsengagemang och högkvalitativ konst. Med främst offentliga medel och via demokratiska beslut har där skapats en helt unik verksamhet, som skulle kunna stå modell för många framtida kulturinstitutioner: där bereds plats på, framför och bakom scenen i unika konstellationer för funktionsvarierade, äldre, Parkinson-sjuka och nysvenskar. Den har rönt mycket uppskattning och burit region Skånes anseende framåt, även internationellt.

Deltagande med demokratiska fri- och rättigheter är något vi alla måste kämpa för varje dag – men då får inte medel för dialog, demokratiutveckling och kultur skäras ner!  De står för blott promille i siffror, men skapar hälsa, livsmod, idéproduktion och vitalitet för oräkneliga summor!

Lotta Hedström, avgående ordförande Skånes Dansteater (MP)

Angela Everbäck, fd Ordförande Demokratiberedningen, Reg Skåne (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kulturpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev