Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”De parallella rättssystemen måste stoppas”

Kommunerna måste tydligt ta avstånd från alla former av system som upprätthåller hedersrelaterat våld och förtryck, skriver Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Publicerad: 6 september 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

De senaste åren har vi sett flera exempel på parallella rättssystem och alternativ rättskipning växa fram i samhället. Destruktiva strukturer har tillåtits breda ut sig och på vissa håll helt kontrollera hela områden. Det är både avskyvärt och rättsvidrigt och hotar det mest grundläggande i vårt rättssamhälle – att lagen är lika för alla.

Jag är glad över att många fler i dag ser dessa problem och vågar prata öppet om dem, men är minst lika bedrövad över att regeringen under de senaste åtta åren – och inte minst Socialdemokraterna i stor utsträckning – fortfarande både bagatelliserar förekomsten och därmed tillåter dessa fruktansvärda system att upprätthållas. 

LÄS MER: Lucka i lagen: Liberalerna röstades bort – ändå med och styr 

Bland annat i Malmö har detta tillåtits pågå, trots att kommunalrådet Frida Trollmyr (S) larmats om en så kallad romsk rättegång. Det är inget annat än skamligt att Socialdemokraterna på detta sätt undergräver rättssystemet och sänder signalen till de drabbade att de inte uppbär samma likhet inför lagen som övriga i samhället.

Vägrar man att se problemen, eller relativiserar dem, så är man inte heller förmögen att ta de krafttag som krävs för att komma till rätta med dem. Inte heller kommer Socialdemokraterna att kunna lösa problemen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ett sådant regeringsunderlag skulle enbart leda till ytterligare en mandatperiod av otillräckliga åtgärder som vi redan har sett. Det skulle innebära att alla som faller offer för olika former av hedersrelaterat våld och förtryck fortsatt kommer att lämnas utan stöd, medan förövarna och de som upprätthåller dessa system fortsatt kommer att slippa undan straffansvar. 

Det är helt självklart att de som dömer i parallella rättssystem, som romska eller islamiska rättegångar, ska kunna straffas med långa fängelsestraff. Samma sak gäller dem som arrangerar så kallade njutningsäktenskap, ingår brudavtal eller kräver ersättning för att godkänna skilsmässor.

Så kallade njutningsäktenskap används på olika sätt. Syftet kan vara att ge unga personer en möjlighet att dejta och ha sex halal, alltså tillåtet enligt islam, innan de fattar beslut om att gifta sig permanent. Inom shiaislam är detta ett accepterat sätt att använda tidsbestämda äktenskap. Men SVT:s Uppdrag gransknings avslöjade 11 maj i år att det också används i ett annat syfte. Kvinnor köps för att gifta sig tillfälligt och imamen tar ofta betalt för att genomföra vigseln. 

I Uppdrag gransknings reportage framkom att fyra företrädare från Imam Ali Islamiska Center som ligger i Järfälla hade sagt ja till att förrätta njutningsäktenskap. När jag fick vetskap om detta så fattade jag omedelbart, i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, ett ordförandebeslut om att Järfälla kommun omgående avslutade den samverkan som fanns med dem. Det som framkom i reportaget strider mot de demokratiska värderingar som Järfälla kommun står för och därför är all form av fortsatt samverkan utesluten. Det krävs att kommunerna tydligt tar avstånd från alla former av system som upprätthåller hedersrelaterat våld och förtryck eller parallella rättssystem.

Brudavtal är en muslimsk sedvänja och består av två delar: att en summa betalas till brudens familj i samband med bröllopet samt en ersättning som bruden ska få vid en skilsmässa. Dessa system är kvinnofientliga och hör inte hemma i ett demokratiskt, sekulärt och rättssäkert samhälle.

Naiviteten kring dessa parallella rättssystem måste upphöra och långa straff behöver utdömas, så att alla de som drabbas ser att samhället står på deras sida och tydligt tar avstånd från dessa rättsskipningsmetoder. Eftersom mörkertalet är stort så skulle detta också kunna bidra till att fler vågar anmäla och att fler som upprätthåller dessa destruktiva normer därmed straffas och utvisas. 

Att Socialdemokraterna saknar både förmåga och handlingskraft att fatta de beslut som krävs är uppenbart. Därför behövs en ny regering som på allvar kan visa att i Sverige är alla lika inför lagen, oavsett kultur eller härkomst. Här ska de som begår brott straffas och samhället står på offrets sida.  

Emma Feldman (M)
Kommunstyrelsens ordförande (M) i Järfälla

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev