Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

De grönblåa måste ta av silkesvantarna!

Erik Slottners hårda kritik mot den tidigare rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus faller platt när man betänker att hans egen majoritet inte heller den levererar något för att komma åt problemet, skriver SD:s gruppledare Peter Wallmark i en replik.

Publicerad: 11 januari 2019, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

TerrorismStockholmIS-krigarna

Replik  Man kan inte annat än häpna över Erik Slottners attack mot den förra styrande majoriteten i Stockholms stadshus när han anklagar dem för att inte ha tagit hotet från återvändande IS-terrorister på allvar. Inte för att han inte har rätt, utan för att varken han eller hans majoritet levererar något av substans för att komma åt problemet. Ett problem som knappast är något som uppstått de senaste åren. Radikaliseringen och resandet för att ansluta sig till IS har pågått i många år mitt framför ögonen på handlingsförlamade politiker från både dåvarande och nuvarande styre. Ingen av dessa är utan skuld, ingen föreslår heller någon effektiv lösning på problemet.

Radikaliseringen ute i Stockholms förorter och i moskéer runt om i staden har pågått i åratal, vilket Sverigedemokraterna påpekat utan annat resultat än att bli kallade olika epitet.  Staden ger bidrag till föreningar som har avslöjats stödja och bidra till att människor radikaliseras. Yrvaket konstateras det nu att de återvändande terroristerna utgör ett allvarligt samhällsproblem och att hittills vidtagna åtgärder är bristfälliga. Det första som sker är då är inte ett kraftfullt agerande, utan det första man gör är att skylla den förra majoriteten för att inte ha tagit problemet på allvar. Insatsen från majoriteten utmynnar i att införa en uppsökarverksamhet med obligatoriska allvarssamtal samt att starta en avhopparverksamhet. Sen slår man sig sen för bröstet och tycker att man har åstadkommit något av större betydelse, vilket man inte har.

Slottner nämner Göteborg som ett bra exempel på en uppsökarverksamhet vars syfte är att människor som sonat sina brott inte ska återfalla i gamla vanor och därför hjälper man dem att bryta dessa genom aktiva sociala insatser. Problemet är att terroristerna som återvänt aldrig har blivit utredda, lagförda och straffade. Därför har de aldrig sonat något brott. Vi vet inte vad de haft för sig när de varit borta, men det behövs knappast någon livlig fantasi för att ana. Naiviteten och undfallenheten är verkligen total inför dessa grova brottslingar.

Staden måste samverka med staten och hela rättssamhället för att bringa ordning och återta våldsmonopolet i det kaos som råder. Vi måste inse att staden inte klarar av att lösa detta på egen hand. Paralleller kan också dras till den ökande gängbrottsligheten ute i förorten vilken behandlas med samma undfallenhet.   Det är dags att ta av silkesvantarna i hanteringen av återvändande terrorister och gängbrottslingar och sluta skylla allt på någon annan. Många obehagliga beslut kommer att behöva fattas, så vad väntar ni på, ni grönblåa om ni verkligen menar allvar med det ni säger?

Peter Wallmark, gruppledare (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev