Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”De blågröna blundar för grabbarna i centrum”

Det blågröna styret i Stockholms stad tycks inte se utvecklingen i förorterna där allt fler unga blir offer för kriminella gäng. I budgeten för 2020 är satsningarna på förebyggande insatser i stort sett obefintliga. Accepterar vi ett samhälle som på löpande band reproducerar grabbar som hänger i centrum, undrar Salar Rashid (S).

Publicerad: 19 november 2019, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De blågröna gör inget för att fånga upp dessa grabbar i skolan, skriver debattören.

Foto: Carina Andreasson, Mostphotos / Ramiro Rosenlund


Ämnen i artikeln:

SegregationKriminalitetArbetslöshet

Prevention och brottsförebyggande insatser mot ungdomsbrottslighet måste baseras på aktuell kunskap och vetenskaplig evidens. Inte på vad man önskar, tror eller hoppas på. Stockholms blågröna majoritets ovilja att erkänna att sociala problem ligger till grund för att fler unga riskerar att hamna i kriminalitet, vilket är ett resultat av segregation, handlar om just detta.

Under min uppväxt i Bredäng kallade man barn och unga som hängde sysslolösa i centrum för centrumbarn. Benämningen centrumbarn var en negativt klingande term. Begreppet härrör från ordet gatubarn. Barn och unga som antyddes sakna hem och föräldrar.

Lokalsamhället såg vårt lokala centrum som en otrygg plats för barn och unga att vara på, eftersom man lätt kunde hamna i destruktiva miljöer. På den tiden arbetade polis, fältassistenter, skola, fritidsgårdar, föreningsaktiva unga ledare, lärare och föräldragrupper aktivt för att tidigt fånga upp barn och unga som hängde i centrum. På den tiden ansågs barn och unga vara allas barn och unga.

De blågröna har helt missat att om insatser inte implementeras i rätt tid så finns det en stor risk för att ungdomsbrottsligheten ökar. Avsaknaden av viktiga välfärdspolitiska satsningar på skola, förskola, kultur och fritid samt insatser för att minska arbetslösheten skapar ett tomrum som lätt intas av andra krafter. Det leder i förlängningen till stora problem för polisen och rättssystemet, och skadar hela vårt politiska system.

Men allt eftersom segregation och klyftor har tillåtits öka i samhället så ser vi indirekt dessa unga sysslolösa grabbar med skolmisslyckanden i bagaget, som flockas i våra centrum och på torg i ytterstaden, som ett normaltillstånd. Devisen om att alla förtjänar en andra chans har bleknat.

De blågröna gör inget för att fånga upp dessa grabbar i skolan. På så sätt spär styret på en redan ohållbar situation med växande segregation som reproducerar misstro, svikna framtidsdrömmar och fler centrumbarn. Centrumbarn som slutligen förr eller senare hamnar i destruktiva miljöer och i händerna på kriminella gäng.

I rapporten ”Vänd dem inte ryggen” från 2015 har nationalekonomerna Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson räknat ut vad ett organiserat kriminellt gäng kostar samhället. Rapporten har kommit fram till att ett kriminellt gäng med 15 personer under en 20-årsperiod kan skapa samhällskostnader på drygt en halv miljard kronor. I kalkylen har man tagit med kostnader för polisutredningar, fängelsevistelser, sjukhusvård för brottsoffer samt förlorade skatteintäkter.

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad blundar för denna utveckling, vilket blir tydligt om man snabbgranskar deras budget för 2020. Där finns blygsamma eller nästintill obefintliga satsningar på skola, förskola, förebyggande insatser på barn, kultur och fritid. Hur många fler centrumbarn ska denna stad producera? När ska vi på riktigt stoppa grogrunden för kriminella gäng?

Vi socialdemokrater vill ge våra jobbtorg och vår vuxenutbildning bättre förutsättningar och vår politik bygger på erfarenhet och vetenskaplig evidens. Under föregående mandatperiod ökade vi antalet sommarjobb, införde 90-dagarsgarantin, öppnade upp fler jobbtorg och intensifierade det uppsökandet arbetet.

Om de blågröna inte har en politik för att minska riskerna för skolmisslyckanden; hur ska deras politik i nästa led fånga upp dessa grabbar? Accepterar vi ett samhälle som reproducerar grabbar som hänger i centrum på löpande band?

Salar Rashid, vice ordförande (S) arbetsmarknadsnämnden Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev