Debatt
De bästa arkitekttjänsterna går inte på rea
Vi har inte råd att angelägna samhällsfunktioner får ett dåligt resultat. Det vi bygger i dag ska stå i hundra år eller mer, skriver Elisabet Elfström, t f förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, som uppmanar de offentliga upphandlarna att stå emot frestelsen att reashoppa arkitekttjänster under coronakrisen.
Publicerad: 28 maj 2020, 02:55
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Det är fullt möjligt att utvärdera om ett pris är rimligt i förhållande till erbjuden kompetens i en utvärderingsmodell för offentlig upphandling,” skriver Elisabet Elfström. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån, pressbild
Det är frestande att reashoppa arkitekttjänster under coronakrisen. Men klippet som offentliga upphandlare gör i dag kan de få betala dyrt för i morgon. Vi har inte råd att angelägna samhällsfunktioner får ett dåligt resultat och inte når kvalitetsmålen. Lägsta pris är inte alltid bästa pris för samhället.
Offentliga upphandlare står inför ett vägval när konkurrensen om viktiga samhällsuppdrag ökar i lågkonjunkturen. De kan försöka göra affärer med kompetenta arkitekter, eller likt gamla tiders fattigauktioner bjuda ut föräldralösa barn till lägstbjudande bonde utan krav på omsorg – byt bara ut de föräldralösa barnen mot skolan som ska byggas.
Jämförelsen låter kanske brutal. Men när vi ser aktuella priser för avancerade tjänster för exempelvis sjukhusprojektering eller inredning av skolor är den adekvat. Timpriset för en inredningsarkitekt kan landa på mellan 650 och 990 kronor, eller för en sjukhusarkitekt drygt 800 kronor. För dessa priser har arkitektföretag knappt råd att betala löner, än mindre göra ett riktigt bra jobb. Men som utvärderingsmodellerna ser ut blir konsekvensen att man kan vinna arkitektuppdrag genom att lägga ett orimligt lågt pris. Både arkitekter med tomma orderböcker och myndigheter med prisfokuserade utvärderingsmodeller tänker antagligen att ”vi får chansa på att det funkar ändå”.
Har samhället råd att i ett längre perspektiv chansa på att ”det kanske funkar ändå” när det gäller att gestalta nödvändiga samhällsfunktioner som sjukhus, skolor och äldreboenden?
Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter spelade en aktiv roll när den nya lagen om offentlig upphandling (LOU) skrevs fram för fyra år sedan. Vi visade på komplexiteten i att handla upp kreativa tjänster och kom med förslag på hur man bedömer för att nå ett av lagens grundmål: det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Nya LOU ger därför möjligheter till förhandlingar och dialog som passar särskilt bra för smart upphandling av arkitekttjänster, och som resulterar i att rätt resurser läggs på rätt saker i ett projekt, såsom innovation och utveckling.
Det är alltså fullt möjligt att utvärdera om ett pris är rimligt i förhållande till erbjuden kompetens i en utvärderingsmodell för offentlig upphandling. Ett sätt är att först utvärdera vilka anbudsgivare som har det bästa erbjudandet och därefter göra en bedömning om det pris som erbjuds är rimligt i förhållande till kvaliteten.
För att det viktiga samhällsbyggandet ska hållas uppe och ske med tillräckligt hög kvalitet ser Sveriges Arkitekter att följande krävs av offentliga upphandlare :
■ Handla upp tjänster till realistiska priser, som säkerställer den kompetens projektet kräver.
■ Lär mer om och våga testa de möjligheter som nya LOU ger för smart upphandling.
Vi har alla ett gemensamt ansvar för att samhällsbyggandet inte tappar fart. Förbundets upphandlingsexperter bistår gärna myndigheter med sin kompetens. Offentliga upphandlare måste vara uppfinningsrika och använda de nya modeller som numera finns i LOU. Stå emot lusten att göra ett klipp och se i stället framåt – det vi bygger i dag ska stå i hundra år eller mer.
Elisabet Elfström, tf förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, landskapsarkitekt LAR/MSA
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.