onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

De ansvariga för gängen måste åtalas och dömas

Vi måste hitta vägar för polis och åklagare att se till att de som befinner sig i gängnätverkens topp kan dömas för sina brott. De som grips i dag är bara fotgängare och springpojkar. Det skriver Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

Publicerad: 5 augusti 2020, 13:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag är bedrövad och rent förbannad att mord har blivit så pass normaliserat att vi i dag hackar på offren, skriver Mohamed Nuur.


Ämnen i artikeln:

Löfven 2PolisenModeraternaGängkriminalitetGängkriminaliteten

Det ofattbara har skett igen. Men något är annorlunda. Det är något som inte stämmer. Ett mord på en 12 åring flicka borde inte bara chocka. Det borde göra oss paralyserade, men så är inte fallet.

Jag trodde att jag var ensam om det. Att det bara var på mitt kommentarsfält. Samma dag som mordet skedde, några timmar efter att familjen har fått beskedet och allmänheten har fått kännedom så var det någon som ville påtala att det är dags att prata om vuxnas ansvar och vad en 12-åring gjorde ute så sent.

Jag kunde inte behålla lugnet. Jag fick andas emellanåt. Har vi fått ett sådant iskallt samhälle tänkte jag. Här gick min gräns. Jag fräste ifrån och påtalade att vi inte känner till omständigheterna och om vi gjorde det så spelar det inte nån roll. Frågan borde inte ens vara varför var hon ute så sent utan frågan borde lyda hur kunde det ske att en 12-åring blev skjuten på en bensinmack.

Hela min flöde har fyllts på av flera personer som har erfarit samma sak och en journalist skrev tills slut att offret rastade sin hund. Den lilla detaljen skrevs säkert för att människor skulle sluta fokusera på varför hon var ute.

Men jag är bedrövad och rent förbannad att mord har blivit så pass normaliserat att vi i dag hackar på offren. Att vi sällan fokuserar på förövarna och att vi inte blir tillräckligt frustrerade att vi ställer makthavarna till svars så att det inte sker igen.

Nu kommer säkert partiledare efter partiledare föreslå det ena och det andra. Men ska en radikalt förändring ske så måste politikerna – oavsett partifärg – visa enad front. Ska en radikal förändring ske bör man titta på varför en massa mord utreds av polisen men inte leder till åtal och åtgärda det skyndsamt.

Ska en radikal förändring ske måste man inse att de man griper varje dag bara är fotgängare och springpojkar och att de som håller sig undan från både pistolen och brottsplatsen är de som planerar bakom kulisserna. Vi måste hitta vägar för polis och åklagare att se till att de som befinner sig i gängnätverkens topp också kan bli åtalade och dömda. Först då kan vi bryta sönder hela nätverket.

Men detta är inte bara polisens och åklagarnas ansvar utan regeringens och de partier som i dag låtsas att de inte har makt kan förändra. Genom att titta på hur de kan justera den existerande lagstiftningen kan de ge polis och åklagare som de verktyg som de behöver.

Jag läste nyss en debattartikel av Moderaternas rättspolitiske talesperson där han skriver att ord inte spelar nån roll och att han väntar på att riksdagen ska öppnas igen för att han ska lägga sina förslag och sedan lite smått om hur regeringen är dåliga på sitt arbete.

Har inte ens en 12-årings mord förändrat något? Om Sverige har varit duktigt på något så har det alltid varit att vi visat enad front när något hemskt händer.

Nu konstaterar han att ord inte spelar nån roll, medan han skriver en välskriven debattartikel som just består av ord. Han pratar om riksdagens öppnade och sina förslag i stället för att uppmana andra partier och sitt parti att samlas för ett riktigt rejält samtal.

Jag är heller inte nådig mot statsministern. Om en semester ska avbrytas så borde det vara nu. Nu kan statsministern träffa och sörja med en familj som har förlorat ett barn och lova att han ska göra allt som står i hans makt för att det inte ska hända igen.

Det är nu som han ska gå till brottsplatsen och säga till små barn att han som statsminister ska göra sitt yttersta för att de och andra barn runt om i Sverige ska slippa börja varje höst skolan med en tom stol i klassrummet, eftersom deras klasskamrat aldrig kommer att komma tillbaka efter sommarlovet.

Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev