lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dåliga upphandlingar ger dåliga hus”

Offentlig sektor handlar upp arkitekttjänster på timpriser som långt ifrån täcker en normal lönekostnad, skriver Katarina O Cofaigh, Sveriges Arkitekter, i en replik.

Publicerad: 20 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Katarina O Cofaigh, arkitekt SAR/MSA och upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierUpphandlingsarbete

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, skriver i Dagens Samhälle den 17 maj om oskicket att handla upp kvalificerade tjänster på lägsta pris. Han redogör på ett utmärkt sätt för de oacceptabla konsekvenser detta systemfel leder till. Vi vill lägga till våra erfarenheter av hur det försämrar byggandet, klimatet och våra gemensamma livsmiljöer.

Offentlig sektor handlar upp arkitekttjänster på timpriser som långt ifrån täcker en normal lönekostnad. Detta utan att generas eller fundera på hur det över huvud taget är möjligt. Det får följder för vår gemensamma byggda miljö för lång tid framåt. I fråga om arkitekttjänster är inte ritningen själva slutprodukten, utan ett underlag för ett bygge. Det är under projekteringen man sätter standarden för kvalitet och förutsättningar för det som ska byggas. 

LÄS MER: ”Företag tvingas ljuga för att vinna offentliga affärer” 

Arkitekter måste få möjlighet att vara smarta och finurliga vid ritborden för att det ska kunna byggas funktionellt, hållbart och vackert. Vi kan inte använda gamla standardlösningar utan behöver ta fram nya som kan möta framtidens krav. Finns det någon som tror att arkitekter kan göra det utan att få affärsmässigt betalt? Lita inte på att ambitiösa arkitekter fortsätter leverera en anständig kvalitet därför att projektet har så stor betydelse för människors välmående och trivsel. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för vår byggda miljö – så även offentliga upphandlare. 

Tänk om och byt fokus. Vi måste röra oss från priset på en betald timme till värdet av trivsamma, funktionella, hållbara och vackra skolor, torg och bostäder. Vi tackar Torbjörn Sjöström för hans brandfackla och hoppas att en debatt kommer i gång som leder till förändrad praxis i upphandlingsledet. Det är inte värdigt offentlig sektor att driva på en utveckling där ruffel och båg premieras, arbete inte lönar sig, och det som byggs är av för låg kvalitet för att hålla över tid eller ens fungera för sitt ändamål.

Katarina O Cofaigh
Arkitekt SAR/MSA och upphandlingsstrateg på Sveriges Arkitekter

Replik på:

”Företag tvingas ljuga för att vinna offentliga affärer” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev