måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags att tänka nytt kring skyddsombuden

Skyddsombuden spelar en viktig roll för arbetsmiljöarbetet, men i en tid där facken under många år på flera områden har tappat medlemmar blir det allt mer ohållbart att organisationen kring skyddsombuden i praktiken är upplåst kring fackligt medlemskap, replikerar företrädare för Svenskt Näringsliv och Företagarna.

Publicerad: 28 oktober 2019, 09:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Arbetsgivarna ser de lokala skyddsombuden som en viktig samarbetspart för en bättre arbetsmiljö,” skriver Amelie Berg och Lise-Lotte Argulander. Foto: Oskar Omne / Ernst Henry Photography AB


Ämnen i artikeln:

Svenskt NäringslivSacoArbetsmiljö

LO, Saco och TCO kritiserar Svenskt Näringslivs förslag om förändringar i regelverket kring skyddsombud, som vi presenterade i en rapport 2017, och vår kritik gällande Ylva Johanssons förslag om införandet av utökad tillträdesrätt för fackliga regionala skyddsombud (RSO).

Bakgrunden till rapporten var att det under lång tid har förts fram kritik kring hur en del RSO har agerat då de blandar samman sin roll som fackliga medlemsvärvare med rollen som RSO, och i många fall även agerar som ”myndighetsinspektörer”.

Kritiken gäller även det faktum att dagens system ger ett monopol för facken att utse lokala skyddsombud. Det är inte en ordning som skapar legitimitet och förtroende. Det är dessa två saker, RSO:nas sammanblandning av sina roller och bristerna i systemet med att utse lokala skyddsombud, som vi menar är problematiskt vilket också framgår tydligt i Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt”.

En av anledningarna till att vi skrev rapporten är just att vi delar fackens syn på att skyddsombuden spelar en viktig roll för arbetsmiljöarbetet och att det idag finns alldeles för få lokala skyddsombud. Arbetsgivarna ser de lokala skyddsombuden som en viktig samarbetspart för en bättre arbetsmiljö, något som gynnar både företaget och medarbetarna.

I en tid där facken under många år på flera områden har tappat medlemmar blir det allt mer ohållbart att organisationen kring skyddsombuden i praktiken är upplåst kring fackligt medlemskap. Därför tycker Svenskt Näringsliv och Företagarna att det är dags att tänka nytt för att vända utvecklingen istället för att fortsätta försvara ett system som fungerar allt sämre. Detta är vår enkla poäng.

Amelie Berg, jurist och arbetsmiljöexpert, Svenskt Näringsliv

Lise-Lotte Argulander, jurist och arbetsmiljöexpert, Företagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev