fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Dags att klimatdeklarera byggprojekt – i utemiljön”

Sverige var tidigt ute med klimatdeklarationer av byggnader. För att skapa en hållbar samhällsbyggnadssektor måste vi ta nästa steg och även klimatdeklarera byggprojekt i utemiljön, skriver Svenska Träskyddsföreningen och tre ledande kommunpolitiker.

Publicerad: 9 mars 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utemiljön är nästa steg för hållbarhets- och klimatarbetet hos bostadsbolagen, skriver författarna och lyfter Lugnets terrass i Hammarby Sjöstad som ett gott exempel.

Foto: Anna Simonsson


Ämnen i artikeln:

Hållbart byggandeKlimatarbetet

Våra urbana miljöer är lokomotiv i Sveriges ekonomi och i en alltmer globaliserad värld spelar stadsmiljöerna en viktig roll. Idag konkurrerar städer med varandra om att skapa miljöer som attraherar företag och människor. Under de senaste decennierna har ekonomisk forskning och teoribildning lagt fokus på stadsmiljöernas roll som utvecklingsnoder i vad som brukar benämnas ”ny ekonomisk geografi”. 

De mest framgångsrika städerna lyckas kombinera storlek med en väl fungerande infrastruktur, ett brett utbud av varor, tjänster och upplevelser. I denna kontext spelar hållbara utemiljöer en avgörande roll. De bidrar till ett samhällsklimat som präglas av öppenhet och acceptans. Det behövs en omorientering i det som byggs mellan husen och i de offentliga rummen till väsentligt mer förnybara material. Vi anser att framtidens utemiljöer måste få en stark prägel av klimatoptimerad träarkitektur. 

Vi i Sverige ligger i ett internationellt perspektiv väldigt långt framme när det gäller byggnation av byggnader och bostäder där träbyggnadsteknik dominerar. Men i mellanrummen mellan byggnaderna har vi missat någonting. I torgmiljön i städernas hjärta har de hårda, sterila miljöerna premierats, grå betong har tillåtits dominera stadsmiljön. Forskning visar att de ”hårda” miljöerna bidrar till otrygghet, vandalisering och vantrivsel.  

Sverige blir ett av de första länder som inför klimatdeklarationer av byggnader. Detta är ett viktigt steg, men ännu omfattas inte de byggprojekt som hamnar i våra offentliga uterum. Nästa steg måste bli att även klimatdeklarera byggprojekt i utemiljön som ett led i utvecklingen mot en hållbar samhällsbyggnadssektor. 

EUs initiativ New European Bauhaus som lanserats av EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen, talar just om våra livsmiljöer i Europa som ska vara ”vackra, hållbara och inkluderande”. Det handlar således inte enbart om byggnaderna utan även utemiljöerna framhålls som ett centralt inslag. Sveriges Allmännytta pratar om utemiljön som ett strategiskt ”nästa steg” för hållbarhets- och klimatarbetet inom organisationen och i de kommunägda bostadsbolagen. Någonting är på väg att hända.

Vi har i Sverige en världsledande industrinäring i träskyddsindustrin, som levererar hållbara och beprövade träprodukter till en växande privatmarknad när hela Sverige har blivit fyllt av hemmasnickare – inte minst under pandemin. Det skapas poolterrasser, uteplatser, trappor, odlingslådor och strandbryggor som aldrig förr. Kreativiteten är oändlig i sin variation. Det går till och med att tala om en folkrörelse. 

Men detta har vi ännu inte sett mycket av i våra offentliga miljöer runtom i kommunerna.  Vi vill tillsammans agera föregångare och lyfta fram vikten av att även klimatdeklarera utemiljöer, inte minst för att skapa inkluderande, hållbara och trygga utemiljöer i hela Sverige.

Christina Davidsson
Kommunstyrelsens ordförande (C) i Nybro 

Lorents Burman
Kommunstyrelsens ordförande (S) i Skellefteå

Erik Pelling
Kommunstyrelsens ordförande (S) i Uppsala 

Fredrik Westin
Vd Svenska Träskyddsföreningen 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev