onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens låga ambitionsnivå är ett svek mot eleverna

Förbättra arbetsvillkoren och höj lönerna: Då kommer lärarna att strömma till. Målet måste vara att alla elever möts av en behörig och legitimerad lärare i klassrummet, slutreplikerar ordföranden för Lärarnas Riksförbund Åsa Fahlén.

Publicerad: 6 september 2019, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LärarbristStöd till obehöriga lärare?Lärarnas RiksförbundSkolverketElever

Slutreplik. Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund, lyfter i sitt svar SCB:s prognos som säger att det kommer att saknas 80 000 lärare på tio års sikt. Detta är alarmerande siffror, men det är ännu inte verklighet utan en prognos om framtiden. En framtid som vi har möjlighet att påverka. Vi måste sätta till alla resurser för att prognosen inte ska bli verklighet. Målet måste vara att alla elever möts av en behörig och legitimerad lärare i klassrummet!

Det finns nästintill 40 000 lärare som lämnat skolan och som skulle kunna lockas tillbaka. Över hälften av dem säger att de vill komma tillbaka om arbetsvillkor och löner blir bättre. Det skulle innebära en märkbar reducering av lärarbristen.

Så om man vill att prognosen inte ska bli verklighet så gäller det att omedelbart göra viktiga förändringar: Förbättra arbetsvillkoren och höj lönerna. Då kommer lärarna att strömma till.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson vill väl och försöker bidra med lindring i en ohållbar situation och har satsat betydande resurser på att ge obehöriga personer i skolan stöd i deras läraruppdrag. Det är dock en akututryckning som riskerar att förvärra situationen för skolan och dess elever på sikt.

Visst är det bra att Skolverket är engagerade och vill göra något. Det ska de vara enligt sitt uppdrag. De ska stötta både skolans huvudmän och rektorer och lärare. Men de ska inte täcka upp för dåliga huvudmän. Det bristande arbetsgivaransvaret är en av orsakerna till lärarbristen.

Och nej, ett stödmaterial är inget hot mot behöriga lärare – några andra slags lärare finns för övrigt inte – men det sätter igång en diskussion som hotar lärarlegitimationsreformen. Ett tydligt exempel på detta är utspelet från Centerpartiet om att obehöriga personer ska tillåtas sätta betyg som jag nyligen invände mot.

Friskolornas riksförbund anser dock att några timmars film och texter som ”åtminstone ska ge en obehörig lärare något lite på fötterna innan den sätter sin fot i ett klassrum” är tillräckligt. Med en sådan låg ambitionsnivå sviker man dagens skolever. Någonstans måste gränsen dras.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev