Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Coronaviruset smittar de sköraste med ensamhet

I takt med coronavirusets utbredning sprider sig även ensamheten i människors hem, på landets sjukhus och på särskilda boenden. Anhöriga är oroligare än någonsin, men behöver hålla avstånd för att inte sprida smitta eller bli smittade, skriver riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) och anhörigsamordnaren Christianne Simson.

Publicerad: 2 april 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När det inte är möjligt att samla de sina omkring sig kan tekniken bli ett verktyg för medmänsklighet som möjliggör möten över husväggar, gator och världsdelar,” skriver Lina Nordquist (L) och Christianne Simson.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

AnhörigvårdCovid-19OmsorgVårdpersonalCoronakrisen

Om inte anhöriga fanns. Det har varit utgångspunkten i att lyfta anhöriga och synliggöra deras betydelse för den som behöver vård, omsorg och stöd. Nu är vi plötsligt där: coronaviruset smittar människor med ensamhet i deras egna hem, på landets sjukhus och på särskilda boenden. Anhöriga är oroligare än någonsin, men behöver hålla avstånd för att inte sprida smitta eller bli smittade.

På frågan om inte anhöriga fanns så svarar sjukvårdspersonalen ”då går vi under”. De är tydliga med att patienterna skulle må sämre, allra mest de som inte kan föra sin egen talan. Nu är de anhörigas händer, ögon och öron inte på plats och nu ska all omsorg, tröst och hjälp utföras av den personal som redan före covid-19 hade svårt att räcka till. Anhöriga finns ju annars där, de har koll på förändringar, de känner sin nära väl och de kan bidra med såväl livsavgörande information som kunskap om dagliga rutiner. Det som nu händer tär.

Vi dör bara en gång. I livets sista tid är det grundläggande i svensk sjukvård att se till att familjer får hålla ihop, att barnen får vara med, att döendet och döden får ta tid och att alla får sin chans att se, krama och säga det som behöver bli sagt till en älskad närstående. Men hur blir det nu?  Anhöriga kan inte alltid ta avsked – de kan ju tillhöra en riskgrupp, smitta andra sköra eller själva vara sjuka. Många anhöriga är ledsna och frustrerade över att inte kunna ha ett fint farväl och att inte heller kunna hålla den begravningsceremoni de önskat sig och behöver. Det kan göra sorgeprocesser svårare.

Vad gör det med oss att inte få vara nära i livets sista tid, vad gör det med barnen att inte få säga hej då till viktiga personer i deras liv och hur kan vi ändå skapa möten mellan anhöriga och deras kära i dessa tider av farlig smitta?

När det inte är möjligt att samla de sina omkring sig kan tekniken bli ett verktyg för medmänsklighet som möjliggör möten över husväggar, gator och världsdelar och låter svårt sjuka möta anhöriga via exempelvis Facetime, Skype eller Teams. Dags att plasta in datorer och iPads och se till att människor får se den de älskar i livet, genom sjukdom och ibland in i det sista.

Sjukvårdens människor måste mer än någonsin prioritera att rädda liv, samtidigt som denna vår kräver mycket stöd och efterlevandestöd. Dessutom behöver barn som anhöriga ett starkare stöd – både små barn som saknar en trygg farfar eller oroas över mammas jobb och utsatta unga som just nu har hemstudier, utan sina vanliga nätverk av kompisar, favoritlärare och elevhälsa.

Här ger både civilsamhället och det offentliga trygga händer att hålla i. Inte minst har Röda korset, Bris och Svenska kyrkan stor vana att ge stöd i kris, och vi tror att en del kommuner kan uppgradera sina anhörigkonsulenters uppdrag, så att de kan finnas till i ett tidigare skede och på sikt jobba mer långsiktigt med regionerna.

Region Uppsala har i snart ett decennium drivit ett förbättringsarbete för att stödja anhöriga barn och vuxna – såväl kommunerna, Röda korset och Svenska kyrkan är viktiga i detta arbete.

Vi har lärt oss att problemen är många, men att lösningarna egentligen enkla. Så är du förtroendevald? Se till att anhörigstödet där du verkar står stadigt och att det samordnas väl. Ta råd om du behöver från kommuner och regioner som gått före.

Jobbar du i vård eller omsorg? Lyft frågan med din chef och dina kollegor. Och som medmänniskor: låt oss alla hålla nära kontakt med de människor som betyder något för oss – allra mest med de ensamma.

Lina Nordquist, riksdagledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Christianne Simson, anhörigsamordnare Region Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev