torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Corona kommer att ändra våra arbetsplatser

Att smittspridning skulle vara en faktor i utformningen av kontor har nog få tänkt på fram tills nu. Men de som sitter i gemensamma ytor smittas oftare av sina kollegor än de som har egna rum, skriver Peter Johansson.

Publicerad: 26 mars 2020, 04:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Med erfarenheterna från corona är frågan om vi ska fortsätta att skapa arbetsplatser där smitta lätt kan spridas,” frågar Peter Johansson.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SmittskyddCovid-19Arbetsmiljö

Spridningen av coronaviruset har fått många och svåra konsekvenser. När vi tagit oss igenom detta behöver vi dra rätt slutsatser för att lära och ha beredskap inför framtida händelser. En sådan sak är utformningen av våra arbetsplatser, som visat sig vara en smittokälla.

Uppmaningen från politiken är att alla som har möjlighet ska arbeta hemifrån. Den som känner minsta symptom på förkylning eller influensa ska också stanna hemma. Skälet är att minimera riskerna för smittspridning. Dessa uppmaningar är kloka i det akuta och mycket allvarliga skede vi befinner oss.

För framtiden måste vi tänka efter hur dagens moderna arbetsplatser är utformade. Det har varit en tydlig trend på senare år med öppna kontorslandskap, där medarbetarna sitter i en stor öppen yta, och så kallade aktivitetsbaserade kontor, där medarbetarna flyttar runt mellan olika platser beroende på arbetsuppgift. Dessa lösningar brukar motiveras med att de främjar samarbete och kreativitet. Även lokalkostnaden blir lägre eftersom de kräver mindre sammanlagd yta i jämförelse med egna kontorsrum.

Att smittspridning skulle vara en faktor i utformningen av kontor har nog få tänkt på fram tills nu. En undersökning* som gjordes i januari i år, innan corona hade blivit en global fråga, visar att personer som sitter i kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor uppger att de i högre grad blir smittade av sina kollegors sjukdomar. 42 procent i aktivitetsbaserade kontor och 39 procent  i kontorslandskap svarar ja på frågan om de smittats av kollegor, jämfört med 29 procent som har eget rum.

Resultaten visar att risken att smittas av kollegor är signifikant högre för den som sitter i gemensamma ytor. Med erfarenheterna från corona är frågan om vi ska fortsätta att skapa arbetsplatser där smitta lätt kan spridas?

Hemarbete är en möjlighet under en begränsad tid. När saker återgår till ordinarie rutiner igen måste arbetsplatsens skydd mot smittspridning få högre prioritet. Samarbete och kreativitet i all ära, men om det gör oss sjuka är frågan hur stor vinsten i slutänden blir.

* Utförd av PFM Research med 2037 personer som arbetar på kontor i januari 2020.

Peter Johansson, vd och grundare av DPJ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev