Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Civilsamhället ska inte vara så beroende av staten

MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg ger bilden av att offentliga bidrag krävs för att föreningar ska existera. Det blir då märkligt att tala om civilsamhället när det i själva verket handlar om en verksamhet som är helt beroende staten, slutreplikerar Johan Gustafsson Slöseriombudsman.

Publicerad: 6 november 2019, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Civilsamhället ska inte kvävas med bidragsregn, menar Slöso.


Ämnen i artikeln:

FöreningsstödSkatter

”Vi öppnar inga bidragskranar”, skriver Lena Nyberg, generaldirektör för bidragsmyndigheten MUCF, i en replik på min debattartikel ”Stäng bidragskranen till föreningslivet”. 

Det verkar som att Lena Nyberg och jag är överens om att civilsamhället är viktigt och skapar stora mervärden för samhället. Men Nyberg verkar inte greppa att människor kan göra saker för varandra utan inblandning av det offentliga. Finns det inte bättre sätt att skapa ett starkt civilsamhälle än att göra alla föreningar och organisationer beroende av bidrag från staten?

Varje år betalar det offentliga ut runt 30 miljarder i bidrag till föreningar och organisationer. Det spelar ingen roll om föreningen ägnar sig åt politisk opinionsbildning, graffitti eller dataspelande. Bidragen räcker för alla, det är bara att fylla i en blankett för att pengarna ska trilla in på kontot. Så formar man nya generationers bidragsentreprenörer.

Det är bra att MUCF är tydliga med att pengarna kan återkrävas om någon försöker lura till sig bidrag och att den som bryter mot lagen polisanmäls. För visst är det allvarligt med fusket, även om det inte verkar vara ett så stort problem. Men det kanske beror på att man inte ens behöver fuska, man får ändå mer eller mindre automatisk dragningsrätt på våra skattepengar bara genom att starta en förening.

Man får nästan intrycket att Nyberg tror att samhället är något slags dagis där den som vill göra någonting – vare sig det handlar om att starta ett företag eller hitta på något kul eller viktigt på fritiden – måste ha bidrag från det allmänna. Det ger bilden av att offentliga bidrag krävs för att företag och föreningar ska existera. Det är överhuvudtaget märkligt att tala om civilsamhället när det i själva verket handlar om verksamhet som är helt beroende staten.

Lägger man samman alla bidrag till företag och föreningar landar notan på 60 miljarder varje år. Det blir över 8 500 kronor per skattebetalare. Tänk alla verksamheter som skulle kunna växa fram om människor fick spendera de pengarna själva i stället för att låta myndigheter som MUCF bestämma vad pengarna ska användas till.

I ett första steg bör en myndighet hantera alla bidrag, i stället för de 350 myndigheter som gör det i dag. Det skulle göra det lättare att fokusera våra gemensamma resurser på de verksamheter som ger störst nytta för medborgarna och enklare att upptäcka fusk och kriminalitet.

Vi är överens om att behovet av ett starkt civilsamhälle är större än någonsin. Just därför är det viktigt att vi inte kväver det med bidragsregn från det allmänna.

Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FöreningsstödSkatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev