lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Civilministern: ”Jag vill se svettiga kommunalråd”

Den gröna omställningen av Sverige kräver svett och hårt arbete av landets kommunal- och regionråd. Staten måste också göra sitt jobb genom att exempelvis snabba upp hanteringen av tillståndsärenden, skriver civilministern Ida Karkiainen.

Publicerad: 5 januari 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den gröna industriella revolutionen kräver hårt arbete av alla inblandade, skriver civilminister Ida Karkiainen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

Grönt stålSocialdemokraternaByggreglerGlesbygdLandsbygd

När jag nyligen tillträdde som civilminister sa jag att jag ville se fler svettiga kommunalråd runtom i landet. Det jag syftade på är den gröna industriella revolutionen som vi nu ser genom bland annat fossilfri stålproduktion, batterifabriker och eldrivna tunga lastbilar. Det både möjliggör och kräver investeringar i hela landet. Men det kommer inte av sig självt utan kräver hårt jobb. Och jag är beredd att göra det jobbet tillsammans med kommunal- och regionråd. 

Den gröna omställningen både minskar utsläppen och ger tusentals nya arbetstillfällen – i hela landet. Att påskynda omställningen och skapa framtidens jobb är ett av regeringens tre prioriterade områden. För att möjliggöra framväxten av ny industri och nya jobb har det offentliga en viktig roll i att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Som civilminister med ansvar för länsstyrelsernas verksamhet ser jag möjligheter. 

Det går att bli ännu vassare på att hantera komplicerade tillståndsärenden när näringsliv, andra myndigheter, kommuner och regioner jobbar tillsammans. Det är inte sällan det uppstår svåra avvägningar mellan olika intressen. Med en gemensam målbild om fler gröna jobb för en snabbare omställning så tror jag det går att hitta vägar framåt. 

För kommuner och regioner som tidigare under lång tid sett en utflyttning och minskande ekonomiska resurser är denna tillväxt en särskild utmaning. Nu ska arbetet ställas om till att locka ny och rätt kompetens och dessutom hitta ekonomiskt utrymme för investeringar i bland annat vägar, avlopp, bostäder och inte minst i människor. Samtidigt ska den generella välfärden stärkas och den bärs upp av medarbetarna. De behöver fler kollegor, rätt utbildning och en bättre arbetsmiljö. 

Därför behöver regeringen fortsätta stödja kommuner och regioner ekonomiskt genom ytterligare höjningar av de generella statsbidragen. Men också genom riktade insatser till kommuner med särskilda utmaningar. Då förutsättningarna ser olika ut behöver kommuner och regioner samtidigt ges ett så stort utrymme som möjligt att själva göra sina egna prioriteringar av de ekonomiska medel som de får från staten. Inom ramen för den försöksverksamhet för kommuner och regioner som regeringen nyligen beslutade om finns också möjligheten till nya innovativa lösningar såväl inom som utanför idag gällande regelverk. 

Med det gröna folkhemmet valde Sverige att gå före. Vårt förtroende i omvärlden stärks när svenska innovationer och lösningar exporteras över världen. Nu pågår en global klimatkapplöpning där Sverige springer i ledarklungan. För att hålla den tätpositionen är det inte bara kommunal - och regionråd som behöver bli svettiga. Utan det gäller även mig och övriga statsråd i regeringen och vi är beredda att göra jobbet ihop med näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhället. Låt oss tillsammans ta nästa stora steg till fler jobb och ett hållbart samhälle i hela landet! 

Ida Karkiainen
Civilminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev