måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Centerpartiet tvångslistar patienter”

Kom hem, vi börjar om igen, sjunger Charlotte Broberg (M) och Axel Conradi (M) för Centern i Region Stockholm, som enligt dem levererar vänsterpolitik och tvångslistar patienter.

Publicerad: 8 februari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Broberg (M) och Axel Conradi (M), Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmModeraternaCenterpartietVårdcentraler

Under valrörelsen 2022 utlovade vänsterpartierna i Region Stockholm, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i spetsen, frikostiga satsningar på hälso- och sjukvården och inte minst på primärvården. ”Allt till alla” tycktes vara mottot.

När det nya vänsterstyret nu har fått igenom sin regionbudget står det dock klart att vallöftena i stället blivit en hårt åtdragen svångrem för hela Stockholmsvården.

LÄS MER: Regiontopp om Ivos granskning: ”Fyrkantig kontroll som inte betyder så mycket” 

Utöver vänsterstyrets underskott på 3,5 miljarder kronor i år vill partierna nu införa obligatorisk listning hos Stockholms vårdcentraler. Det innebär att närmare 200 000 stockholmare, som i dagsläget har valt att inte lista sig på en vårdcentral, tvingas bli patienter på sin närmaste vårdcentral. Det är inte bara principiellt fel utan också praktiskt fel.

Problemet med att tvångslista patienter är att det i praktiken innebär en rejäl administrativ och byråkratisk börda, med stora ofinansierade kostnadsökningar för dem som dagligen ska arbeta med att vårda patienter.

För det första kostar förslaget upp emot 420 miljoner kronor enligt uträkningar från Region Stockholm. I vänsterstyrets budget anslås 330 miljoner kronor för satsningen, vilket är en höjning av ersättningen på enbart 5 procent. Det innebär ett hål i primärvården på närmare 90 miljoner kronor.

Förutom att satsningen har ett hål på 90 miljoner kronor så tvingas vänsterstyret sänka ersättningarna per listad patient för att ha råd att betala för alla som i dag är olistade. Det är ett slag i magen på de vårdgivare som bidrar till att korta vårdköerna i huvudstadsregionen.  

För det andra innebär tvångslistning att mottagningar som tar emot patienter straffas, medan andra mottagningar kommer att få ökade resurser för friska patienter som inte konsumerar vård. Det är orimligt.

Om något låter tvingande, byråkratiskt och kostsamt, så är det ofta det. Och i detta fall är det just vänsterns politik för Sveriges största region.

Moderaterna vill i stället att vårdcentralernas ersättning stärks med 6 procent i uppräkning, motsvarande över 400 miljoner kronor. Pengarna bör komma alla vårdcentraler till del, så att de kan ta emot patienter i högre utsträckning. På så vis kan tvång, byråkrati och kostnader bytas ut mot valfrihet, fler vårdanställda och kortare köer.

När vänsterns frikostiga vallöften om en starkare primärvård blir till ökad byråkrati och minskad valfrihet måste vi säga ifrån. Att Centerpartiet, som numera är en del av vänsterstyret, inte säger ifrån utan snarare åtar sig att leverera vänsterpolitiken tyder på en djup vilsenhet. För patienternas, skattebetalarnas och inte minst Centerns egen skull vill vi citera Barbados: Kom hem, vi börjar om igen.

Charlotte Broberg (M)
Gruppledare för Moderaterna i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm

Axel Conradi (M)
Ledamot i Primärvårdsnämnden i Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev