lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Centerpartiet bör inte ingå i SKR:s rödgröna styre”

Det är chockerande att Centerpartiet ska ingå i SKR:s nya styre i ett direkt samarbete med Vänsterpartiet, anser Natalie Johansson och Réka Tolnai från Centerpartiets ungdomsförbund.

Publicerad: 17 februari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Natalie Johansson, sammankallande i Cufs Unga kommunala sektion, och Réka Tolnai, förbundsordförande Cuf. Foto: Maria Nilsson, Markus Konow


Ämnen i artikeln:

SKRCenterpartiet

Nyheten att det väntas maktskifte på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) kongress i år är föga förvånande. Alliansens partier, som styrde under förra mandatperioden, har minskat i valresultatet på flera platser i landet. Chockerande var däremot pressmeddelandet om att Centerpartiet ska ingå i det nya styret och därmed ingå i ett direkt samarbete med Vänsterpartiet.

Detta skulle vara ett hårt slag mot alliansgemenskapen och sänder en bekymmersamt röd signal till alla delar av Centerpartiet. SKR hade kunnat vara spelplanen för att testa Centerpartiets idé om ett mittenstyre, men partiet står inför ett uppenbart misslyckande.

LÄS MER: C-topparna om vägvalet i SKR: ”C får stort inflytande” 

Centern som grönt borgerligt parti måste orka stå fast vid sina värderingar även i motvind. Hoppet om Alliansens återkomst har levt och frodats genom styret i SKR och varit en viktig påminnelse om att vi liberala borgerliga partier faktiskt hör samman. Att antalet ombud har minskat för allianspartierna i SKR efter valresultatet 2022 är självfallet tråkigt, men likväl finns det fortsatt ingen självklar majoritet, vare sig för de rödgröna eller för Alliansen. Centerpartiet som vågmästare har nu en reell chans att sätta drömmen om ett mittenstyre på prov, men väljer att inte göra det. Istället blir Centerpartiet ansvariga för en vänsterförflyttning genom direkt samverkan med Vänsterpartiet i SKR. Den omfattande policyutvecklingen inom SKR är för viktig för att lämnas till ett rödgrönt vänsterstyre och Centerpartiet som liberalt borgerligt parti måste våga säga nej. 

Framtagande av policys, riktlinjer och yttranden från SKR förtjänar breda överenskommelser och samarbeten. Centerpartiet med sin vågmästarroll har en mycket viktig uppgift: att se till att dessa inte blir produkter vare sig av vänstersidan eller av sverigedemokrater. 

Argumentet att ”vi kanske eventuellt kan göra vänsterförslagen lite mer liberala” är inte gott nog för att sätta sig i ett gemensamt styre. Om inte ett mittenstyre är möjligt finns faktiskt alternativet att ställa sig utanför. Ibland är det bättre att förlora kortsiktigt, för att nå det långsiktiga målet. 

LÄS MER: Så starkt blir V i SKR: ”Positivt att vi får vara med och påverka”

Centerpartiets nyvalde partiledare Muharrem Demirok slog dessutom fast i sitt första linjetal att partiet fortsatt ska värna om de gröna liberala värdena. Om partiet väljer att ingå i det rödgröna styret i SKR är vi oroliga för att detta kommer att cementera bilden av att Centerpartiet förflyttar sig vänsterut och därmed också längre ifrån de liberala borgerliga partierna i tidigare Alliansen. 

Detta är varken i linje med vår ideologiska grund eller vår sakpolitik, beslutad av partistämman. Man kan inte kalla det annat än ett misslyckande att Centerpartiet inte kan stå fast vid vår politik eller vid löftet om att inte samarbeta med Vänsterpartiet. 

Centerpartiets ungdomsförbund, genom Unga kommunala sektionen, kommer att fortsätta kämpa för de liberala värdena. Det är dags för Centerpartiet att tänka om och stå fast vid det vi tror på. 

När allt kommer omkring är Centerpartiet ett grönt liberalt borgerligt parti. Det är något vi fortsatt kommer att vara stolta över, även när det blåser motvind. Centerpartiet har chansen att testa drömmen om ett mittenstyre utan extrempartier i SKR. Våga säga nej och våga tänka om, för i slutändan är vi ingenting om vi inte står upp för våra värderingar och vår sakpolitik.

Natalie Johansson
Sammankallande i Cufs Unga kommunala sektion

Réka Tolnai
Förbundsordförande Cuf

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKRCenterpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev