Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Centerpartiet är inte längre företagsvänligt

Centern påstår fortfarande att man är en liberal, företagsvänlig, motor, men i praktiken driver man landet i en helt annan riktning. Skatterna höjs, regelverken blir mindre förutsägbara, otryggheten ökar, och Sverige leds fortfarande av en socialdemokrat.

Publicerad: 27 september 2019, 08:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Rickard Kilström


Ämnen i artikeln:

FöretagsklimatCenterpartiet

Centerpartiets nationella stämma pågår. Där ska ny politik tas fram och riktningen stakas ut. Sedan Annie Lööf tog över rodret har mycket handlat om att försöka ompositionera partiet för att vinna nya väljare. Företagsväljarna var en helt avgörande väljargrupp för att man överhuvudtaget skulle få sitta kvar i riksdagen 2014. Centern påstår fortfarande att man är en liberal, företagsvänlig, motor, men i praktiken driver man landet i en helt annan riktning. Skatterna höjs, regelverken blir mindre förutsägbara, otryggheten ökar, och Sverige leds fortfarande av en socialdemokrat. Centerpartiet är helt enkelt inte längre ett företagsvänligt parti.

Politiken har en tendens att bara kretsa kring att spendera andra människors, företags, och familjers pengar. Det behövs mer resurser till nattåg till Europa, a-kassan och pensioner ropar en del. Men sällan handlar det om de miljontals människor och företag som faktiskt betalar in och står för kalaset. Privat sektor finansierar offentlig sektor och utan företag hade det inte funnits något för politikerna att lägga skattepengar på överhuvudtaget.

Nu vet vi dessutom att Sveriges företag kommande år lär må allt sämre, då det finns tydliga tecken på en avmattning. BNP-tillväxten spås bli betydligt lägre än för något år sedan, om det blir någon tillväxt alls. Dessutom har arbetslösheten stigit oväntat mycket parallellt med att våra viktiga exportmarknader kyls av rejält. I detta läge är det synnerligen allvarligt att ytterligare beskatta, reglera och detaljstyra svenska företag och jobbskapare.

På senare tid finns flera exempel på C-stödd politik som försvårar för svenska företag och skadar företagsamheten:

Höjda skatter på jobb och företagande. Bara i den senaste budgeten presenterades skattehöjningar på avfallsförbränning, plastpåsar, drivmedel och bank- och försäkringsverksamhet. Centerpartiet vågar inte gå på den samlade företagarkåren samtidigt, men man spelar rysk roulett bransch för bransch. Det kallas för grön skatteväxling, men handlar i praktiken om röd skattehöjning. Resultatet blir sämre tillväxt och lägre sysselsättning för alla. 
Krångligare regelverk med fler specialregler och undantag. Trots att det som efterfrågas i näringslivet handlar om förutsägbarhet för att kunna räkna på investeringar och planera sin verksamhet, driver januaripartierna i rakt motsatt politik. Ett fullständigt förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar 2022, fortsatt motstånd mot skogsägares rätt att få avverka sin egen skog, och specifika skatteregler för vissa geografiska områden.
Skatteverket tillåts gå bärsärk mot företagare. Myndigheten har den senaste tiden gjort nya tolkningar när det gäller exempelvis moms på vårdpersonal, förmånsbeskattningen av fyrhjulingar för lantbrukare och möjligheten till frekvent återbetalning av elskatten för mindre företag utan specifika medgivanden.
Otryggheten inom detaljhandeln negligeras. Borträknat de tillskott till polisen som gjordes i Moderaternas och Kristdemokraternas budget förra hösten tillskjuts i årets budget mer pengar till ett års betald ledighet för arbetsföra människor, friåret, än till polisen. Samtidigt får Sveriges domstolar bara hälften av det de begärt i budgeten vilket skapar längre handläggningstider och kan i förlängningen försämra rättssäkerheten. När rättsväsendet måste prioritera blir det av förklarliga skäl de grova brotten som får stå i fokus – men rättsväsendet måste få tillräckligt med resurser för att även kunna hantera exempelvis brott mot företagare, rån och bedrägerier. Till exempel larmar matvarubutiker på flera håll i landet om personer som obehindrat kommer in och stjäl mat. Den stadigt ökande brottsligheten mot detaljhandeln är något som flera medier har har rapporterat om.

Om Centerpartiet tidigare kunde stoltsera med att stå på företagarnas sida i politiken är detta inte längre fallet. Den regering som man genom januariavtalet givit sin välsignelse till driver en direkt företagsfientlig politik. Och vad annat var att vänta när man låter den regering styra vidare som man under fyra år ständigt angrep för att föra en skadlig politik?

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev