Debatt
C: Vi är eniga om att lärarbristen måste lösas
Vi vet att lärare har ett av de tuffaste men också ett av de viktigaste uppdragen du kan ha i Sverige i dag. Det är uppenbart att vi från politikens sida behöver agera både på nationell och lokal nivå för att skapa bättre förutsättningar inom läraryrket, replikerar centerpartisterna Fredrik Christensson och Niels Paarup-Petersen.
Publicerad: 12 februari 2021, 10:13
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Till skillnad från Lärarnas riksförbund tror vi inte att en universallösning som utgår från ett storstadsperspektiv kan vända lärarbristen på landsbygden,” skriver Fredrik Christensson och Niels Paarup-Petersen. Foto: Jessica Gow/TT
I en debattartikel här hos Dagens Samhälle skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén att det inte är en slump att Centern är med och styr i ”åtta av de tio kommuner som i dag har lägst andel legitimerade lärare.” Centerpartiet är högt representerade i glesbygdskommuner därför är det, precis som Åsa Fahlén skriver, ingen slump att vi är med och styr i dessa kommuner.
Vi har fått väljarnas förtroende att styra i dessa kommuner, eftersom vår politik inte utgår från ett storstadsperspektiv – i stället har vi politik som även möter de mindre kommunernas utmaningar. De kommuner som satsar allra mest på skolan är oftast blå kommuner runt storstäder med högre skatteintäkt. Att jämföra dessas satsningar med en mindre kommuns utmaningar att få en budget i balans är tufft mot landsbygden. Därför driver Centerpartiet konsekvent på för att för att utjämna skillnaderna och att gleshet i högre grad beaktas inom ramen för utjämningssystemet.
Centerpartiet och Åsa Fahlén är eniga om en sak, nämligen att svensk skola om 15 år riskerar att sakna runt 45 000 behöriga lärare och förskollärare och det är en av samhällets största utmaningar. Lärarbristen måste lösas, eftersom lärarna är avgörande för elevernas skolframgång. En del i att motverka lärarbristen är att göra läraryrket mer attraktivt genom stärkt lärarutbildning och professionsprogram som möjliggör kontinuerlig kompetensutveckling och fler karriärtjänster.
Det behövs även fler vägar in i läraryrket. Vi behöver skapa förutsättningar för obehöriga lärare genom ökat stöd. Bland annat bör skickliga, obehöriga lärare som arbetar på skolor ges bättre möjlighet att läsa in behörighet. En reformerad lärarutbildning och satsning på verksamhetsförlagd utbildning för distansutbildningar är några av de saker vi drivit på som möjliggör kompetensförsörjningen i hela landet. Vi driver även på för att minska administrationen för lärare så mer tid kan ägnas åt undervisning och planering. Med förslag som till exempel utökad fjärrundervisning vill Centerpartiet möjliggöra för fler elever att mötas av behöriga lärare. Där har Lärarnas riksförbund varit mer motsträviga än drivande.
Städer med lärarutbildning har svårt att rekrytera nyutbildade lärare. Men det är ännu svårare för glesbygden att få tag i lärare. Till skillnad från Lärarnas riksförbund tror vi inte att en universallösning som utgår från ett storstadsperspektiv kan vända lärarbristen på landsbygden. Samma utmaning kan lösas på olika sätt i olika delar av landet, utifrån lokala behov. Vi driver därför på för att den som flyttar till glesbygd till exempel ska kunna få studielånet avskrivet, vilket skulle kunna underlätta dessa kommuners rekrytering av legitimerade lärare.
Om förstatligandet av skolan skulle lösa skolans alla utmaningar hade vi inte tvekat. Men till skillnad från Åsa Fahlén tror vi inte att en enorm reformering och omorganisation av hela skolväsendet, som tar fem till sju år att sjösätta – i bästa fall – skulle vara eleverna och lärarna till gagn just nu. Vi vill att elever och lärare ska få arbetsro.
Vi vet att lärare har ett av de tuffaste men också ett av de viktigaste uppdragen du kan ha i Sverige i dag. Det är uppenbart att vi från politikens sida behöver agera både på nationell och lokal nivå för att skapa bättre förutsättningar inom läraryrket och vi hoppas att Lärarnas Riksförbund vill bidra till en konstruktiv dialog. Ingen tjänar på pajkastning, allra minst de elever och lärare som sliter dag ut och dag in i för att nå kunskapsmålen.
Fredrik Christensson, utbildningspolitiskt talesperson (C)
Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot utbildningsutskottet (C)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.