Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

C: Makten över skolan ska finnas nära dem som berörs

Centerpartiet tror på ett fortsatt lokalt styre av landets skolor. Vi tror inte att lösningen är en enorm myndighet med generaldirektörer eller att ett fåtal ministrar är de som är bäst lämpade att styra skolorna. Vad är det som blir bättre med ett styrande på distans, frågar centerpartisterna Mari-Louise Wernersson och Madelaine Jakobsson.

Publicerad: 1 oktober 2020, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi på kommunal nivå är nära dem som berörs och får också i våra prioriteringar svara upp för resultat och kvalitet,” skriver centerpartisterna Mari-Louise Wernersson och Madelaine Jakobsson.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Huvudmannaskap

Att ha möjlighet att påverka sin vardag är grunden i demokratin som vårt samhälle vilar på. Skolan är en av de största delarna av människors vardag och något som någon gång i livet berör oss alla. Att du ska ha möjlighet att påverka ditt barns skolgång eller din arbetsplats är något som vi i Centerpartiet brinner för.

Vad är det för fel med att ha politiker nära som deltar på skolbesök, träffar föräldrar och möter både elever och personal i sin vardag?

Just nu pågår en debatt om ett förstatligande av skolan och att det skulle vara lösningen på alla problem. Vi är väl medvetna om att skolan har sina utmaningar med bland annat likvärdigheten och kompetensförsörjningen. Men just kompetensförsörjningen har staten redan ansvar för i och med ansvaret för utbildningsplatser på lärarutbildningen, och där finns det utvecklingspotential som vi behöver arbeta med. Staten har dock ett ansvar, och ska fortsatt ha ett ansvar att kontrollera och följa upp skolornas arbete och resultat genom Skolinspektionen och Skolverket.

Vi på kommunal nivå är nära dem som berörs och får också i våra prioriteringar svara upp för resultat och kvalitet. Det handlar både om organisation och resurser utifrån den kommunalskatt och de statsbidrag som finansierar skolan. Skolan har aldrig varit så detaljstyrd som den är nu genom de allt fler specialdestinerade statsbidrag som inte gett bättre resultat utan har skapat ett system där skolan är uppbyggd på dyr och krånglig administration.

Fler generella statsbidrag ger skolan bättre förutsättningar. Skolan skulle inte få mer pengar än vad den har i dag bara för att den blev statlig. Däremot befarar vi att det skulle innebära en stor och kostsam process att genomföra denna förändring, en förändring som leder till att makten flyttas långt bort från själva skolan. För att skapa en större likvärdighet måste skolan få vara mer flexibel. Alla kommuner, skolor och elever har olika förutsättningar. Samma recept för alla i hela landet fungerar inte, utan vi måste få anpassa verksamheten efter den verklighet som vi verkar i. Det skapar trygga läromiljöer där alla individer får växa och utvecklas.

Centerpartiet tror på ett fortsatt lokalt styre av landets skolor. Vi tror inte att lösningen är en enorm myndighet med generaldirektörer eller att ett fåtal ministrar är de som är bäst lämpade att styra skolorna. Vad är det som blir bättre med ett styrande på distans?

När kommunaliseringen skedde på 1990-talet var skälen just brist på ledarskap och otydlig styrning. Besluten bör tas så nära medborgarna som möjligt. Lärare, föräldrar och elever ska ha nära till dem som fattar besluten. Det är också så vi bygger vidare på vår demokrati, och så vi skapar förutsättningar för alla att påverka sin vardag.

Mari-Louise Wernersson, regionpolitiker (C) region Halland, styrelseledamot SKR

Madelaine Jakobsson, kso (C) Nordmaling, utbildningsberedningen SKR

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Huvudmannaskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News