Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

C: Det måste finnas trygg och tillgänglig välfärd i hela landet

Det är bara genom en starkare, tryggare och närmare välfärd i hela landet som vi kan ta Sverige framåt. Att stärka välfärden är därför en av Centerpartiets främsta prioriteringar inom ramen för Januariavtalet, skriver Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Publicerad: 26 november 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Du ska kunna få trygg och tillgänglig vård och omsorg oavsett var du bor,” skriver Annie Lööf och Anders W Jonsson.

Foto: Centerpartiet


Ämnen i artikeln:

VälfärdVårdpersonalCenterpartietJanuariavtaletCovid-19

En nära och kvalitativ välfärd är en förutsättning för ett starkt och tryggt Sverige. Året som gått har visat oss hur personalen inom vården och omsorgen utgör ryggraden i vårt samhälle, men det har också satt fokus på hur vi behöver förstärka vår gemensamma välfärd för att ta Sverige framåt.

Att stärka välfärden i hela landet är en av Centerpartiets främsta prioriteringar inom ramen för Januariavtalet. Du ska kunna få trygg och tillgänglig vård och omsorg oavsett var du bor.

Därför är det extra viktigt att Centerpartiet, i budgeten för 2021, har fått genomslag för en mycket stor satsning på sjukvård och omsorg i Sveriges kommuner och regioner. Det handlar om fast läkarkontakt, tillgänglig vård och omsorg på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden, snabbare stöd för personer med psykisk ohälsa, sammanhållen mödrahälsovård och utveckling av cancervården. Det handlar också om traumastöd till vårdanställda och extra resurser för att hantera uppskjuten vård i svallvågorna av coronapandemin.

Men pandemin har visat oss att det inte enbart handlar om pengar. Vården och omsorgen behöver även organiseras och samordnas bättre. God vård ska kunna ges över allt där det bedrivs hälso- och sjukvårdsverksamhet. Hemsjukvård, också på särskilt boende, ska innebära samma höga kvalitet och individuella bedömning som all annan vård. Komplexiteten i att samordna olika insatser måste flyttas från patienten och dennes anhöriga till huvudmännen och vårdgivarna. Därför jobbar Centerpartiet för en skärpt hälso- och sjukvårdslag som garanterar att rätt medicinsk behandling ges till äldre som behöver akut vård, oberoende av vilken huvudman som har det formella ansvaret.

Vi ser också stora behov runtom i landet av kompetent vårdpersonal. Det är en nyckel för tillgänglig vård i hela landet, hög patientsäkerhet och en kontinuerlig utveckling av vårdens innehåll. Behovet av kunnig, engagerad och driven personal har blivit extra tydligt under pandemin. Vårdanställda drar ett oerhört tungt lass vid frontlinjen, och de behöver bli fler.

Från och med 2020 satsas därför 100 miljoner kronor per år på så kallade karriärtjänster för specialistsjuksköterskor, vilket Centerpartiet har drivit igenom i budgetförhandlingarna. Pengarna fördelas mellan regioner och går till att exempelvis höja lönen för specialistsjuksköterskor som vill utöka sina ansvarsområden. Dessutom satsas 100 miljoner per år för att fler sjuksköterskor ska ha möjlighet till betald vidareutbildning.

Centerpartiet har också varit drivande i att få på plats ett nytt kompetenslyft inom äldreomsorgen. Målet är att 10 000 fler undersköterskor och vårdbiträden ska kunna fastanställas och kompetensutvecklas i år och nästa år. Kommuner får även större möjlighet att växla upp de anställda som arbetar visstid till fasta anställningar, och för personer som behöver utbildas kan jobbet kombineras med studier – med bibehållen lön.

De satsningar vi förhandlat fram kommer att förbättra tillgängligheten, kvaliteten och patientsäkerheten i hela landet, under och efter pandemin. Vi kommer fortsätta arbeta för fler reformer och insatser som stärker svensk sjukvård och äldreomsorg. För det är bara så vi skapar en bättre tillvaro för patienter, äldre, anhöriga och inte minst all fantastisk personal inom vården och omsorgen. Det är bara genom en starkare, tryggare och närmare välfärd i hela landet som vi kan ta Sverige framåt.

Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

Anders W Jonsson, vice partiledare Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev