tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

C: Det är upp till bevis – stoppar du kompetensutvisningarna, Johansson?

Politiker i riksdag och regering har gång på gång deklarerat att kompetensutvisningarna måste upphöra. I praktiken har de i stället genomdrivit förslag som förvärrar problemen, skriver tillväxt- och samhällsplaneringsregionrådet i Region Stockholm Gustav Hemming (C).

Publicerad: 8 oktober 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bortser regering och riksdag medvetet från svenska företags behov av arbetskraft för att inte riskera att framstå som invandringsvänliga, frågar Gustav Hemming.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet, Centerpartiet


Ämnen i artikeln:

KompetensbristFramtidens kompetensförsörjningMorgan JohanssonCenterpartiet

Stockholms världsledande universitet utbildar tusentals unga talanger från andra delar av världen som behövs i våra snabbväxande företag. Samtidigt har vi en ny utlänningslag som är utformad för att köra bort dem från Sverige efter avslutad utbildning. Kompetensutvisningarna är ett allvarligt hot mot svensk innovationskraft och tillväxt. De måste upphöra omedelbart.

Stockholmsregionen har i år blivit utsedd till den mest innovativa av 240 regioner i Europa enligt EU-kommissionens Regional Innovation Scoreboard (RIS). En av anledningarna är Stockholms universitet och högskolor som håller världsklass. En annan är regionens näringsliv med boomande kluster av innovationsföretag inom bland annat ICT, Life Science och miljöteknik. 

Samtidigt hotar en ny våg av kompetensutvisningar svensk innovationskraft och tillväxt. I juli i år skärpte regeringen kraven för permanenta uppehållstillstånd, så att det nu krävs att den som ansöker har ett anställningskontrakt på minst 18 månader. Detta försvårar kraftigt för utländska doktorander, forskare och arbetskraftsinvandrare att få stanna i Sverige. 

Särskilt allvarligt är att de 7 000 utländska doktorander som doktorerar på svenska universitet inte ges en rimlig möjlighet att etablera sig i Sverige – trots att det finns ett skriande behov av deras kompetens. Universitetsvärlden menar att det i princip är omöjligt för nydisputerade doktorander att få så långa anställningskontrakt, då det i regel bara är korta kontrakt som erbjuds. 

LÄS OCKSÅ: KI: Nya lagregler motverkar en expansiv kunskapsutveckling i Sverige 

Den nya utlänningslagen gör att arbetstillfällen och dyrbar kompetens går Sverige förbi. Faktum är att vi behöver internationella talanger mer än vad de behöver oss. En rapport från It- och telekomföretagen från 2020 beräknar att det år 2024 kommer saknas 70 000 anställda inom tech-sektorn. Branschorganisationen listar kompetensutvisningarna som ett av de största hoten mot sektorns tillväxt. Tech-sektorn är motorn i svensk innovationskraft och en förutsättning för att vi ska klara digitaliseringens utmaningar. Om vi ska fortsätta vara Europas mest innovativa region är vi helt beroende av att attrahera internationell spetskompetens. 

Kompetensutvisningarna är alltså direkt skadliga för Sverige innovations- och tillväxtkraft.

Gång på gång har politiker i riksdag och regering deklarerat att de samhällsskadliga utvisningarna av personer som har viktiga arbetsuppgifter i Sverige måste upphöra. Men i stället för att komma med lösningar genomdrivs förslag som förvärrar problemen.

Det väcker frågan om regering och riksdag medvetet bortser från svenska företags behov av arbetskraft för att inte riskera att framstå som invandringsvänliga. Har vi nu kommit dithän att det är omöjligt att få gehör för påpekandet att en dynamisk och snabbväxande ekonomi faktiskt behöver rekrytera kompetens internationellt, och att det är något vi alla vinner på? 

Nu är det upp till bevis. Vi vill veta vad regeringen och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tänker göra för att se till att:
... internationella doktorander och gäststudenter kan etablera sig i Sverige, 

... värna vårt rykte som framtidsland för internationella talanger

.. förebygga en allt igenom destruktiv utvisningsvåg.

Gustav Hemming
Tillväxt- och samhällsplaneringsregionråd (C) i Region Stockholm 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev