måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

C är mer lojalt med Löfven än landsbygden

Centerpartiet är lojalt med den vänsterregering som konsekvent har höjt skatten på bensin och diesel under föregående mandatperiod och som nu även planerar ytterligare höjningar av skatten, skriver Niklas Wykman (M).

Publicerad: 16 maj 2019, 11:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Straffbeskatta inte människor som är beroende av bilen.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenDrivmedelCenterpartietJanuariavtaletModeraterna

Slutreplik. Per Åsling (C) menar att det är viktigt att det i varje statsbudget avgörs hur hög skatten på bensin och diesel ska vara. Det är C och Åsling som nu ska avgöra hur hög skatten på bensin och diesel ska bli tillsammans med Isabella Lövin (MP) och Magdalena Andersson (S). Det kommer sluta i högre drivmedelsskatter. Det vet de allra flesta.

Människor runt om i vårt land är beroende av bilen. Att konsekvent straffbeskatta de som är beroende av bilen är inte en välavvägd klimatpolitik, utan gör det bara dyrare att åka till jobbet och slår mot hushållsekonomin för de som saknar alternativ till bilen. Ytterligare höjda drivmedelsskatter spär på orättvisor och hämmar jobb och tillväxt i hela landet.

Klimatutsläppen ska minska. Då krävs en effektiv klimatpolitik som gör skillnad och bekämpar utsläppen på allvar, istället för en politik som enbart straffbeskattar de människor som inte har något alternativ till bilen.

Centerpartiet har haft möjligheten att ansluta sig till Moderaternas motion i riksdagen om att stoppa regeringens planerade skattehöjningar på bensin och diesel. Den chansen har man inte tagit. Och skälen är tydliga. Centerpartiet är nu lojala med den vänsterregering som konsekvent har höjt skatten på bensin och diesel under föregående mandatperiod och som nu även planerar ytterligare höjningar av skatten.

Åsling far med osanning när han hävdar att Moderaterna inte gör något åt drivmedelsskatterna. Tvärtom verkar Moderaterna nu för att stoppa regeringens och Centerpartiets kommande skattehöjningar på bensin och diesel, samtidigt som Moderaterna nu sänker skatten på drivmedel genom den budget som riksdagen röstade igenom i höstas.

Protesterna från Centerpartiet har uteblivit sedan Isabella Lövin tydligt angav att drivmedelsskatterna ska fortsätta pressas upp. Centerpartiets lojalitet till vänsterregeringen är tydligen större än lojaliteten till alla de som bor på landsbygden och är beroende av bilen.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev