Debatt
”Byt samhällsorienteringen mot en tydligare Sverigeintroduktion”
Växjö bör stå modell för en nationell reform av samhällsorienteringen för nyanlända. Med tanke på omvärldsläget behöver reformen dessutom införas skyndsamt, skriver kommunalrådet Oliver Rosengren (M).
Publicerad: 19 augusti 2021, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Kunskapskraven ska testas i vart och ett av de åtta kursmomenten. Avklarad examination är ett villkor för att få intyget om avklarad samhällsorientering,” skriver Oliver Rosengren. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos, Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
Under året förväntas, enligt Migrationsverket, Sverige motta 55 000 ansökningar från förstagångsasylsökande och anhöriginvandrare. Samtidigt trappas konflikterna i Afghanistan upp kraftigt och i andra europeiska länder varnar man för en flyktingsituation som påminner om 2015. Regeringen har ett ansvar att säkerställa att samhället kan hantera situationen bättre den här gången.
I utanförskapsområden styr parallella samhällsstrukturer över många människors liv med värderingar långt ifrån dem vi menar ska gälla i Sverige. Ett exempel är att World Value Survey visar att snittet bland migranter gällande frågan om homosexualitet är acceptabelt är 3,3 på en tiogradig skala jämfört med 8,6 i hela befolkningen i Sverige. Samhällsorienteringen är uppenbart otillräcklig. Den behöver förändras och bli obligatorisk.
I Växjö kommun har vi infört det vi kallar för Sverigeintroduktion som en lokal variant av samhällsorienteringen. Principerna får nu stöd av forskare. Vår modell bygger i korthet på:
■ Kursplan med kunskapskrav. Samhällsorienteringen saknar nationell reglering kring vad man ska lära sig, utom vissa fastlagda teman. Vi har i en politisk nämnd beslutat om en kursplan med kunskapskrav.
■ Examination för varje kursmoment. Kunskapskraven ska testas i vart och ett av de åtta kursmomenten. Avklarad examination är ett villkor för att få intyget om avklarad samhällsorientering.
■ Krav på närvaro vid varje moment. Närvarokravet för att få intyg är 100 procent. Att nå kunskapskraven räcker inte, eftersom utbildningsträffarna även innehåller viktiga inslag som gästföreläsningar från Polisen och andra myndigheter.
■ Extra digitala hjälpmedel. Vi har köpt in en app, Atwrk, som påminner om de digitala hjälpmedel som finns om man studerar till körkort eller jägarexamen. Där finns anpassade frågor och material för självstudier.
■ Deltagande är villkor för bidrag. Om man söker försörjningsstöd efter etableringstiden, men inte genomfört Sverigeintroduktionen, blir man anvisad till kursen som en del av den kommunala heltidsaktiveringen.
Växjö bör stå modell för en nationell reform av samhällsorienteringen. Den behöver införas skyndsamt, eftersom förändringen av migrationslagstiftningen förväntas kunna leda till att fler kan invandra till Sverige igen. Att inte lära av sina misstag är ett signum för regeringen. Det syns i såväl pandemihanteringen som migrationspolitiken. När regeringen inte skärpt reglerna för invandringen, är det minsta den kan göra att åtminstone sätta reformer på plats som gör att mottagandet fungerar bättre. En ny Sverigeintroduktion kan bli avgörande för en stark integration.
Oliver Rosengren, Kommunalråd (M) Växjö
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.