Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Byråkratin har spelat ut sin roll

Byråkratin, som dominerande ledningsmodell, kommer att ersättas med något som är bättre, som är anpassat till människor, vår demokrati och framtiden – vare sig byråkrativurmare vill det eller inte, slutreplikerar professor Henrik Eriksson.

Publicerad: 2 februari 2021, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

ByråkratiOffentlig sektor

Johan Alvehus gör genom sin replik på min debattartikel (”Avveckla byråkratin i offentlig sektor”) en bra insats för att utveckla samtalet om byråkratins omfattning samt dess eventuella existensberättigande. Det finns dock två problem med argumentationen i repliken som jag behöver belysa.

För det första: resonemanget från Alvehus bygger på att byråkratin, det vill säga kontorsstyret eller ämbetsmannaväldet, alltid kommer vara det sätt som offentlig sektor styrs på. Detta är ett mycket olämpligt antagande och syn på framtiden. Bara för att något har fungerat tillräckligt bra historiskt betyder inte det framtida framgång. Bara för att förbränningsmotorn såg ut att vara en bra lösning en gång i tiden, kommer det inte vara framtidens val. Faktum är att sättet att leda organisationer också har gått igenom flera utvecklingsstadier. Metaforer av organisationer och dess utveckling som till exempel Laloux använder är vargflock, armé, maskin (dagens dominerande byråkratiska sätt att leda), familj och organism (vilket fler organisationer kommer röra sig emot).

För det andra verkar replikskrivaren inte vara inläst på hur dessa nya och bättre ledningsmodeller fungerar. Framgångsrika organisationer, som arbetar mer snabbrörligt och anpassningsbart, har inte avvecklat alla regler och slutar inte att följa lagar. Att avveckla byråkratin betyder inte att man slutar med regler och lagar. Detta är nog den vanligaste missuppfattningen med det nya sättet att leda organisationer, där inslag av självstyrning och självorganisering är mycket mer dominerande. Tvärtom är tydliga och användbara spelregler mycket centrala hos dessa innovativa organisationer. Problemet i nuvarande byråkratiska system är att lagar och regler är oöverblickbara, skapar massor av merarbete, och stjälper i stället för att hjälper.

Om Alvehus fortsatt tror att avveckla byråkratin är en managementmyt och substanslöst köper jag gärna en biljett till Holland och Buurtzorg till honom. Där kan replikskrivaren med egna ögon se hur byråkratin har avvecklats och ersatts med en bättre ledningsmodell, där människan och hennes behov sätts i första rummet.

Under tjugo års forskning om Sveriges bästa verksamheter har jag aldrig funnit några bevis för att det är byråkratin som förklarar framgången. Tvärtom är dessa organisationer obyråkratiska. Byråkratin, som dominerande ledningsmodell kommer att ersättas med något som är bättre, som är anpassat till människor, vår demokrati och framtiden – vare sig byråkrativurmare vill det eller inte.

Henrik Eriksson, PhD, professor, Chalmers Tekniska Högskola

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ByråkratiOffentlig sektor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev