Debatt
Bygg ut Arlanda för klimatets skull!
Debatten kring Arlandas utveckling med behov av en fjärde landningsbana fastnar ständigt i lösningar som inte går i takt med de miljö- och klimatambitioner som krävs för att möta framtiden. Vi behöver ta ställning för en elektrifierad, fossilfri lösning för Arlanda. Och vi behöver göra det nu, skriver riksdagsledamoten Teres Lindberg (S).
Publicerad: 11 december 2019, 13:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Att stämpla flyget som fossilt är att backa in i framtiden,” skriver Teres Lindberg (S). Foto: Sören Andersson / Bildbyrån
Det är snart fyra år sedan regeringens utredning kring flygtrafiken och bostadsbyggandet i Stockholmsregionen pekade ut två självklara riktningar för framtiden: Arlandas kapacitet måste utökas och Brommas tid som flygplats är förbi. Sedan dess har debattinläggen och åsikterna för eller emot duggat tätt, med det gemensamma att olika färd- och transportmedel ställs emot varandra och att färdplanen mot ett fossilfritt Sverige lyser med sin frånvaro.
Fordonsindustrin har sedan länge insett att en omställning till fossilfria bränslen är avgörande för att möta framtiden, konkurrensen och efterfrågan. Järnvägen är i dag det mest klimatsmarta valet vi kan göra, oavsett om vi talar om persontransporter som för transporter av gods. Flygtrafiken får dock alltför ofta ikläda sig den smutsiga rollen som utsläppsbov. Jag menar att detta blundar för de växande behov av transporter som vi står inför, det blundar för nödvändigheten av en flexibel och mångfacetterad transportinfrastruktur och det blundar för det faktum att antalet flygpassagerare i landet uppgår till nära 40 miljoner per år. Att stämpla flyget som fossilt är att backa in i framtiden. Det hämmar landets och Stockholmsregionens tillväxt och det är en gammaldags och osaklig syn på en flygtrafik som inte ges plats i färdplanen för ett klimatsmart Sverige.
I detta nu pågår en lång rad av forsknings- och innovationssatsningar för att ersätta dagens fossila flygbränsle med biobaserade drivmedel. Satsningar på elflyg genomförs av flygindustrin, teknikföretagen, energi- och transportföretag och myndigheter tillsammans. Det satsas för framtidens flyg i Sverige och globalt.
Wright Electric och lågprisflygbolaget Easy Jet presenterade nyligen gemensamma planer för att ta fram ett eldrivet passagerarplan med 180 säten. Det amerikanska bolaget Zunum Aero kommer om ett par år att testa en prototyp av tolvsitsiga hybridplan, israeliska Eviation Alice siktar på att testflyga sin batteridrivna flygtaxi under nästa år, Siemens jobbar med att utveckla flygmotorer för airbus. Pionjärerna Bertrand Piccard och André Borschberg, visade redan för fyra år sedan att det går att flyga fossilfritt i långa sträckor med hjälp av solenergi.
En utebliven utbyggnad av Arlanda skulle mot denna bakgrund te sig som en ren dumhet och värre om detta också innebär en frysning av frågan om Bromma Flygplats nedläggning. Då äventyras våra högt ställda klimatmål och Stockholmsregionens och landets internationella positionering, där Sverige ska vara det självklara alternativet när globala företag väljer sin etablering i norra Europa och Östersjöregionen, hotas allvarligt.
En sammanslagning av inrikes- och utrikeshubbarna i Stockholm – ett Arlanda som tar en världsledande position som den första fossilfria flygplatsen – är en viktig signal om flygets framskjutna plats i framtidens transportinfrastruktur. Det innebär också att vi kan frigöra stora arealer för bostadsbyggnation mitt i huvudstaden. Självklart ska vi även vid omdaningen av Bromma flygplats sätta klimatet först och planera för en klimatneutral framtidsstad med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i fokus. Både Bromma och Arlanda kan skaka av sig sitt nedsmutsade rykte och i stället bli Stockholms och landets showroom för klimatinnovation i praktiken. Låt oss börja resan mot framtiden!
Teres Lindberg, riksdagsledamot (S) Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.