fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bygg inte in onödiga hinder i studentbostäderna”

Framtidens studentlägenheter behöver hålla en standard som är till för alla, anser Sofia Holmdahl, ordförande, SSCO – Stockholms studentkårer och Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR.

Publicerad: 21 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Holmdahl, ordförande för SSCO – Stockholms studentkårer, och Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.


Ämnen i artikeln:

FunktionsvariationStudenterBostadsbyggandeBostadsbristen

När det krisar blir det lätt personer i behov av tillgänglighet och användbarhet som offras. Framtidens studentlägenheter behöver hålla en standard som är till för alla. Vi kan inte låta bostadskrisen bli en ursäkt för att backa i tiden och förpassa personer med viss typ av funktionalitet till samhällets utkant. Vi efterfrågar större kreativitet för att behålla och utöka tillgängligheten i framtidens studentbostäder.

Studentbostäder fyller flera ovärderliga funktioner. De säkerställer att människor kan tacka ja till sin utbildningsplats. De ger möjlighet att flytta till en ny stad där drömutbildningen och framtidsutsikterna finns. För många ungdomar är det första flytten hemifrån. 

LÄS MER: Vem ska bygga kommunernas hus? ”Själva sjutton om vi inte kan bli lika bra som de privata bolagen” 

I studentbostäder knyts kontakter inför arbetslivet liksom nya vänskapsband, och de ger förutsättningar för social gemenskap som bidrar till en bättre hälsa. Framför allt säkerställer studentbostäderna samhällets kompetensförsörjning och därmed vårt lands välstånd. 

Tidöavtalet ekar tomt på förslag för att möta den kraftiga nedgången i bostadsbyggandet som experterna nu förutspår. I städer som Stockholm, där bostadsbristen redan är akut inte minst vad gäller studentbostäder, är bristen på förslag särskilt oroväckande. Den nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) har dock aviserat att flera reformer kan komma, exempelvis regelförenklingar kopplade till byggande. 

Vi välkomnar utredningar om regelförenklingar för studentbostäder. Däremot vill vi lyfta ett varningens finger för att ta den enkla vägen ut, eftersom det kan få Sverige att backa i inkluderingsarbetet. Det går nämligen just nu en trend i att presentera det ena mer kreativa lösningsförslaget efter det andra för att hitta sätt att göra avkall på tillgänglighetskraven vid byggande av studentbostäder. Det vill säga de krav som säkerställer att bostäderna ska kunna bebos av personer oavsett funktionsförmåga. De krav som säkerställer att människor ska kunna hälsa på varandra och delta i samhällslivet på så lika villkor som möjligt. 

Vi efterfrågar i stället samma kreativitet för att behålla tillgängligheten, eller utöka den. Tillgänglighet är en fråga om mänskliga rättigheter. Det handlar om rätten till integritet, rätten att bo, rätten delta i sociala aktiviteter. Rätten att ha en partner, familjemedlem eller vän med normbrytande funktionalitet utan att den ska drabbas av onödiga hinder. Vi vet dessutom att det som är bra för personer med normbrytande funktionalitet i de allra flesta fall också är bra för alla andra.

Sverige har ett stort självförtroende när det gäller mänskliga rättigheter och inkluderingsarbete. Faktum är dock att vi får svidande kritik av FN-kommittén om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. För studenter med normbrytande funktionalitet är detta inte några nyheter. De vittnar ständigt om bristande tillgänglighet och inkludering, något som försvårar både studietiden och gemenskapen. För många går halva dagen åt till att kämpa för de egna rättigheterna och att pussla ihop lösningar för att överhuvudtaget kunna delta i studierna. Låt inte studentbostadsbyggandet bli ännu en plats där onödiga hinder byggs in från start. 

Det är dags att se tillgänglighetskrav vid studentbostadsbyggande som en naturlig del av arkitekturen. I stället för att leta kryphål och försämra reglerna, borde vi ägna kreativiteten åt att hitta de smarta och innovativa lösningarna som förbättrar studentbostäderna för alla. På så sätt kan Sverige visa vägen och bli ett föredöme på riktigt.

Sofia Holmdahl
Ordförande, SSCO – Stockholms studentkårer

Åsa Strahlemo
Förbundsordförande, DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Följ debatten:

1. ”Bygg inte in onödiga hinder i studentbostäderna”

2. ”Framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla”

3. ”Bostäder ska hålla för en variation av livssituationer” 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev