Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Botkyrka kommun har alltid prioriterat språk”

Socialdemokraterna i Botkyrka har visst prioriterat den kommunanställda personalens kunskaper i svenska, skriver utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz i en replik.

Publicerad: 16 juni 2020, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Botkyrka kommun har alltid prioriterat kunskaper i svenska, hävdar utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).


Botkyrka kommun har alltid prioriterat språk. Få saker är så centrala i en demokrati som att förstå och göra sig förstådd.

Därför är resonemanget i det moderata oppositionsrådet Stina Lundgrens debattartikel ytterst felaktigt och förvånande. Hon menar att vi i Botkyrka inte prioriterat språkkompetens och språkutveckling förrän nu. Det väcker en ny fråga: var har Moderaterna i Botkyrka befunnit sig de senaste 30 åren?

Språkkompetens hos kommunens personal har bedömts sedan länge. Dock har det varit upp till närmsta chef att avgöra nivån samt behovet av stöd. Nu inför vi ett nytt system.

Från och med i år kommer vi, som en av de första kommunerna i Sverige, att införa språktester för att systematiskt kunna säkerställa nuvarande och nyrekryterad personals kunskaper i svenska. Och det är inte första gången vi går i bräschen i frågan om språk.

Redan 2011 var vi en av de första kommunerna som införde en kompetensfond. Målet var tydligt: att utöver ordinarie kompetensutveckling höja personalens kompetenser där det behövs som mest. Under åren som följt har över 100 miljoner kronor investerats.

Andra exempel på insatser är språkpolicyn som infördes 2013, läskampanjen som pågått sedan tidigt 2000-tal, Lysmaskens språkprojekt och mamma-barnprojekten som hyllades redan 1999.

Ovanstående är bara några exempel på de många insatser som gjorts. Därför stämmer inte Stina Lundgrens påståenden. Hennes utspel är i stället ytterligare ett bevis på Moderaternas långvariga och omfattande ointresse för det arbete som sker i Botkyrka.

Vi tror på att vara först, vi måste vara det. Vi är en kommun som representerar hela samhällsspektrat, och vi har stått i fronten för att möta många av de utmaningar som ett samhälle i förändring innebär. Och vi har gjort det med besked.

Trots det kommer vårt arbete att behöva utvecklas och nya lösningar behöver tas fram. Det är så ett samhälle fungerar.

Vi vill säkra och utveckla språkkompetensen och på så sätt höja kvaliteten i våra verksamheter. Genom att satsa på personalen skapas synergier: stärkt personal innebär stärkt trygghet och ökat välmående för våra brukare och förskolebarn.

Men detta är inget Moderaterna vill belysa, det handlar ju faktiskt inte om sänkta skatter eller populistiska poänger. Det handlar om verkligheten och att ta politiskt ansvar för samhällets utveckling.

Emanuel Ksiazkiewicz, (S), ordförande i Botkyrkas utbildningsnämnd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev