Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bostadsutredningen tar endast myrsteg”

Möjlighet att prioritera bostadslösa och regler för hyresvärdars krav är bra förslag. Men bostadsutredningen underlevererar, anser Marie Linder och Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.

Publicerad: 30 mars 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Marie Linder, förbundsordförande, och Martin Hofverberg, chefekonom, båda Hyresgästföreningen.

Foto: Axel Backman


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeBostadsbristenBostadspolitikenHyresgästföreningenAllmännyttan

Så kom den äntligen, vår tids stora bostadssociala utredning, En socialt hållbar bostadsförsörjning

Det var 1930-talets Bostadssociala utredningen som etablerade de starka allmännyttiga bostadsföretagen, de omfattande statliga subventionerna till nybyggnation och det kommunala mandatet över markanvändningen.

LÄS MER: Allt fler utan fast bostad: ”Kommunerna tar inte sitt ansvar” 

Utredningsuppdraget var den här gången inte lika omfattande. Befintliga verktyg i den kommunala verktygslådan skulle ses över och, om nödvändigt, justeras. Gärna utan att staten drar på sig några fler utgifter, för till skillnad från hos grannländerna ska vår bostadspolitik helst inte kosta pengar.

Så vad blev resultatet? Utifrån förutsättningarna har utredaren Karolina Skog lyckats ganska bra. Det är till exempel välkommet att de kommunala bostadsförmedlingarna ges möjlighet att förmedla efter andra kriterier än kötid, så att den som till exempel är bostadslös kan prioriteras. Likaså att hyresvärdars krav på den framtida hyresgästen inte längre lämnas åt fastighetsägarens godtycke utan regleras i lag. Med utredningens förslag kommer den kommunala hyresgarantin användas av fler kommuner. Det är viktigt för att slipa ner trösklar in på den ordinarie hyresmarknaden.

Men där utredningen verkligen hade kunnat göra skillnad underlevererar den. I den viktigaste och mest övergripande frågan – den om arbetsfördelningen mellan stat och kommun – tar utredningen endast myrsteg.

Det är visserligen bra och lovvärt att de kommunala bostadsförmedlingarna – som utredningen föreslår – ges möjlighet att förmedla efter andra kriterier än kötid. Men det förutsätter att den enskilda kommunen faktiskt har en kommunal bostadsförmedling. Det borde därför vara obligatoriskt för en kommun att ha, eller ingå i en kommunal bostadsförmedling.

Och vi delar utredningens slutsats att allmännyttan är en central aktör för en socialt hållbar bostadsförsörjning. Men i alltför många av landets kommuner saknas i dag ett allmännyttigt kommunalt aktiebolag. Därtill minskar allmännyttans andel av bostadsbeståndet stadigt i takt med att delar av beståndet säljs av till privatägda bostadsföretag. Mot bakgrund av den trenden borde det vara obligatoriskt för en kommun att äga och förvalta ett allmännyttigt kommunalt bostadsaktiebolag.

En framgångsrik social bostadspolitik kräver ett tillräckligt utbud av bostäder folk har råd att bo i. För det krävs planlagd mark. Utredningens förslag om en nationell och en kommunal handlingsplan för bostadsförsörjning är tyvärr inte det samlade grepp som behövs. Därtill är det fortfarande kommunerna som ensamma står för notan, staten kommer inte att bidra till dess förverkligande.

Vi menar att detta borde lösas genom en nationell översiktsplan för Sverige som samordnar bostadsbyggandet, en kommunal byggbonus som skapar ekonomiska incitament och statliga marklån till kommunerna för att säkra byggmålen. Morot och piska måste till för att få kommunerna att bygga det som krävs för att få bukt med bostadsbristen.

I dag har vi inte en nationell bostadspolitik, utan 290. En per kommun med vissa gemensamma drag. Det har resulterat i en bostadspolitik som präglas av kortsiktiga beslut, baserade på kortsiktiga politiska agendor. Utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning var en chans att skapa en nationell bostadspolitik, där medborgarna kan förvänta sig en fungerande bostadsförsörjning, oavsett kommun. Så ser det nu inte ut att bli. 

Men istället för att se utredningen som en missad chans hoppas vi att den kan bli en väckarklocka: Om inte utredningsväsendet kan se förbi dagens institutionella låsningar, så får politiken göra det. Bostadskrisen är för allvarlig för att sopa under mattan.

Marie Linder,
Förbundsordförande Hyresgästföreningen

Martin Hofverberg,
Chefekonom Hyresgästföreningen och expert i utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev