onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bostadsrättsföreningar plundras och vansköts

Exemplet ”Kinesiska muren” i Rosengård, Malmö, förskräcker. Tillsätt en utredning som ser över lagstiftningen i syfte att motverka att bostadsrättsföreningar plundras, kapas och vansköts, skriver vänsterpartisterna Momodou Malcolm Jallow och Emma-Lena Johansson.

Publicerad: 19 juni 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Boende lever i misär på


Ämnen i artikeln:

BostäderBostadspolitikBostadspolitikenMalmö

För några månader sedan skrev kommunstyrelsens ordförande i Malmö under FN-initiativet The Shift. Det syftar till att förändra synen på bostaden – från en vara på en marknad, till en mänsklig och social rättighet. Någon månad innan dess hade samma socialdemokratiske ordförande skakat hand med Liberalerna i Malmö om att ingå ett gemensamt styre. Uppgörelsen innebär bland annat att delar av allmännyttans bestånd ska säljas ut till privata vinstdrivande företag, och ombildas till bostadsrätter, något som går stick i stäv med det FN-initiativ man nyligen skrivit under.

I samma veva avslöjade Sydsvenskan oegentligheter i flera bostadsrättsföreningar i Malmö. Föreningarna har plundrats, kapats och vanskötts. Förlorarna är alla de bostadsrättsinnehavare i föreningarna som belånat sig upp över öronen i hopp om en trygg investering och ett tryggt boende. Nu ser de sina investeringar gå upp i rök och sin trygghet försvinna. HSB-föreningen Ida har plundrats på uppemot en kvarts miljard kronor och bostadsrättsföreningarna i husen som kallas ”Kinesiska muren” har vanskötts under flera år.

”Kinesiska muren” ligger i Rosengård, ett socioekonomiskt utsatt område, där inkomsterna är låga. Husen byggdes som hyresrätter under miljonprogrammet men gjordes om till bostadsrätter för tio år sedan. I dag är fastigheterna förfallna och de som bor där klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation. De senaste sex åren har bostadsrättsföreningarna i ”Kinesiska muren” varken lämnat in skattedeklaration eller årsredovisning, föreningarna har ingen revisor och medlemmarna kallas inte till några årsmöten. Kronofogden har hotat med tvångsförsäljning, något som för de flesta familjer skulle innebära att privatekonomin slås i spillror.

Föreningarna har flera gånger låtit bli att betala markhyran till kommunen, de enda i Malmö som regelbundet struntar i att betala markhyran, enligt fastighetskontoret i Malmö stad. Samtidigt har Malmö Stad betalat månadshyror på upp till 52 000 kronor till företag som hyrt ut lägenheter i andra hand till kommunen i huset. Något vi i Vänsterpartiet har protesterat mot och påpekat att Malmö måste bygga rätt och köpa in lägenheter för att lösa den akuta bostadsbristen – snarare än att blöda pengar till företag som tjänar grova pengar på andras hemlöshet.

Systemet med bostadsrättsföreningar bygger på att medlemmarna driver sitt hus som en demokratisk förening. De väljer en styrelse och röstar bort personer de inte har förtroende för. Men i fallet ”Kinesiska muren” har systemet havererat. De boende är maktlösa och kan inte ens rösta bort styrelsen, eftersom ett företag på Östermalm i Stockholm äger 76 procent av rösterna. I nuläget ligger ansvaret nästan helt på medlemmarna att förhindra att föreningen spårar ur, något som kritiserats av bland annat Kronofogden. Vi i Vänsterpartiet anser att boendeformerna måste vara trygga. Det gemensamt ägda är det tryggaste men Sydsvenskans avslöjande visar att nuvarande lagstiftning är otillräcklig: Bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsköpare har inte tillräckligt skydd. Något måste göras.

Ombilda inte våra allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter – behåll hyresrätterna i gemensam ägo. Vi behöver fler hyresrätter – inte färre. Samtidigt måste vi motverka oegentligheter i bostadsrättsföreningar såsom de i Malmö. Vi i Vänsterpartiet föreslår därför att det ska tillsättas en utredning som ser över lagstiftningen i syfte att motverka att bostadsrättsföreningar plundras, kapas och vansköts - ”lex Kinesiska muren” – stärk bostadsrättsinnehavarnas trygghet.

Momodou Malcolm Jallow, Bostadspolitisk talesperson (V)

Emma-Lina Johansson, Kommunalråd Malmö (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev