fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bostäder ska hålla för en variation av livssituationer”

Att prioritera normfunktionella är ett förlegat sätt att utforma ett samhälle, skriver Sofia Holmdahl, SSCO, och Åsa Strahlemo, DHR, i en slutreplik om studentbostäder.

Publicerad: 23 januari 2023, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Holmdahl, ordförande, SSCO – Stockholms studentkårer och Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR.


Ämnen i artikeln:

StudenterBostäderBostadsbyggandeTillgänglighet

I sin replik på vår debattartikel skriver Studentbostadsföretagen att de eftersträvar ”ett regelverk där en mindre andel byggs med ännu bättre boendetillgänglighet än i dag och resterande med full besökstillgänglighet”. Det låter bra – men är omöjligt att leva upp till i praktiken.

Ibland höjs röster om att bostäder och samhället i övrigt bör utformas på ett billigare och mer effektivt sätt genom att de normfunktionella prioriteras. Detta är dock ett förlegat sätt att utforma ett samhälle och ett steg bakåt när det gäller mänskliga rättigheter. 

LÄS MER: ”Framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla” 

Det är lätt att förledas av argument som att besökstillgänglighet kan uppnås genom en hiss och en tillgänglig toalett ute i korridoren. Det kan kanske fungera för den som besöker en vän vid enstaka tillfällen, men livet är betydligt mer variationsrikt än så. Vi kan inte enbart bygga för vissa typer av tillfällen utan behöver ha ett helhetsperspektiv på människors liv. Bostäder ska hålla för en variation av tänkbara scenarier och livssituationer. 

Vi instämmer i att det finns många tillgängliga studentbostäder med bristande planlösning. Det finns dock även gott om tillgängliga studentbostäder med en väl utformad planlösning, där boendemiljön är bättre såväl för studenter i behov av tillgänglighet som för alla andra studenter. 

2016 visade Boverkets rapport Tillgänglighet i studentbostäder att det som är en god boendemiljö för personer med behov av tillgänglighet, också är bra för alla andra.

Vidare kan lättade tillgänglighetsregler på kort sikt innebära en lättnad i byggkostnader, men det riskerar att skjuta kostnaderna på framtiden. Om 25 år kanske bostäderna ska byggas om till ett äldreboende och har då hindren redan byggts in från start så kommer det att behövas mer omfattande renoveringar än om allt gjorts rätt från början.  En av orsakerna till att universell utformning är så viktigt är att det blir rätt från start. Dessutom ser vi hur medvetenheten ute i Europa ökar och reglerna skärps i fråga om tillgänglighet.

Sverige är ett av världens rikaste länder. Vi behöver inte vända på varje sten för att hitta kompromisser på andras bekostnad. Att börja rucka på tillgänglighetsreglerna är fel väg att gå – vi kan bättre.

Sofia Holmdahl
Ordförande, SSCO – Stockholms studentkårer

Åsa Strahlemo
Förbundsordförande, DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Följ debatten:

1. ”Bygg inte in onödiga hinder i studentbostäderna”

2. ”Framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla” 

3. ”Bostäder ska hålla för en variation av livssituationer” 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev