söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bostad först behövs mer än någonsin”

Kommunerna behöver inte vänta på den segstartade regeringen för att sätta i gång arbetet med ”Bostad först”. Pandemin gör frågan akut och vi kan faktiskt agera redan nu, skriver kommunalrådet i Huddinge Karl Henriksson (KD).

Publicerad: 26 augusti 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Livet på gatan är hårt, och med det trygga hemmet som utgångspunkt blir det betydligt enklare att sluta med droger, bli frisk och skaffa sig ett jobb,” skriver Karl Henriksson (KD).

Foto: Daniel Nilsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Bostad förstHemlöshetCovid-19Bostadspolitik

Folkhälsomyndighetens regler är enkla: tvätta händerna och stanna hemma så mycket som möjligt. Problemet är att alla inte har ett hem. I Sverige finns många hemlösa vars missbruk eller psykiska ohälsa står i vägen för dem att ta sig in på bostadsmarknaden eller behålla ett jobb. Som inte har kapital nog för att köpa sig en bostad. Som inte har något kontaktnät att tala om, att hjälpa och backa upp dem. Människor med försvagat immunförsvar och begränsad tillgång till rent, rinnande vatten. De som redan före pandemin kämpade i motvind och som nu dessutom måste tampas med ett osynligt virus utan möjlighet att söka skydd. Var ska de ta vägen?

”Bostad först” är en evidensbaserad metod som grundar sig på FN:s konvention om att varje människa har rätt till en bostad. Den traditionella boendetrappan vänds upp och ned. I stället för att en person först på egen hand förväntas övervinna missbruk, psykisk ohälsa eller fattigdom för att visa sig kvalificerad som hyresgäst, så börjar man med att erbjuda personen vad denna allra mest behöver och längtar efter: ett hem. Därefter får personen stöd, behandling och hjälp utifrån vad den behöver och själv önskar.

Livet på gatan är hårt. Med det trygga hemmet som utgångspunkt blir det betydligt enklare att sluta med droger, bli frisk och skaffa sig ett jobb. Statistiken talar sitt tydliga språk. Hela 80 procent bor kvar i sitt boende permanent via ”Bostad först”. Jämför det med den traditionella boendetrappan där bara 15 procent klarar sig hela vägen till en egen bostad.

”Bostad först” kommer ursprungligen från USA, men även Tyskland och Norge har prövat metoden med goda resultat. I Finland praktiseras metoden som nationell strategi. Resultatet talar för sig självt: Finland är det enda EU-land som på senare år har lyckats minska hemlösheten. År 2018 minskade Finlands långtidshemlöshet för tionde året i rad.

Här i Sverige rekommenderas ”Bostad först” både av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), men än så länge är det bara runt 20 av landets 290 kommuner som använder sig av metoden. Kristdemokraterna har drivit frågan nationellt under många år och avsatte 250 miljoner kronor i sitt senaste budgetförslag för att införa ”Bostad först” i samtliga kommuner.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har äntligen begärt en utredning som ska hjälpa fler att komma in på bostadsmarknaden, även om det krävdes en ordentlig kris innan regeringen förmåddes agera. Och utredningar tar tid. Bland alla olika krispaket som regeringen har presenterat saknas det krispaket för långsiktiga sociala insatser. Sveriges drygt 33 000 hemlösa behöver hjälp omedelbart.

Men kommunerna behöver inte vänta på den segstartade regeringen för att sätta i gång arbetet med ”Bostad först”. Pandemin gör frågan akut och vi kan faktiskt agera redan nu.

Karl Henriksson, kommunalråd (KD) Huddinge kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev