Debatt
”Blanda inte bort korten om friskolornas resursutnyttjande”
Vi attackerar inte friskolor, utan ett djupt orättvist finansieringssystem som dränerar den kommunala skolan, menar företrädare för nystartade partiet Human framtid i en slutreplik.
Publicerad: 14 mars 2022, 12:47
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I repliken på Mats Leijons debattinlägg kring den orättvisa skolpengen så inleder Willy Viitala (M) i Botkyrka, med att direkt blanda ihop begreppen och vad Human framtid faktiskt föreslår.
Inlägget handlar inte om att stoppa vinster i välfärden utan om att ansvaret och uppdraget är större för kommunerna men att skolpengen trots detta är samma för friskolor som för kommunala skolor.
Istället för att prata skolpengens storlek vill Willy Viitala ägna sig åt ”cherrypicking” och anekdotisk bevisföring från sin egen kommun Botkyrka där staten gick in och tvångsförvaltade Storvretaskolan. Att skolan fick extra resurser, att barn till socioekonomiskt svaga grupper går i skolan, att skolan haft vikande elevunderlag och därmed mer ansträngd ekonomi och sämre förutsättningar än en överkompenserad friskola nämns inte.
Det Human framtid vänder sig emot är att när extra resurser sätts in till Storvretaskolan och skolpengen därmed ökar för de kommunala skolorna så ska även de övriga friskolorna i kommunen kompenseras trots att de inte fått ökade kostnader.
Friskolorna har redan större klasser av ”välartade barn” och färre lärare med behörighet vilket också genererar mer utrymme till vinstuttag. Att Storvretaskolan har varit tvungna att kraftigt höja lönerna för att kunna anställa lärare ger i sig också högre skolpeng i kommunen vilket också genererar en högre skolpeng till friskolorna trots att de inte har samma problematik.
I repliken från Viktor Rydbergs skolor påstås att de kommunala skolorna redan får mer pengar än friskolorna. Det stämmer inte. Innan kommunerna fördelar skolpengen så fördelas en mindre summa, vikt till kommunernas myndighetsansvar.
Det har ingenting att göra med skolpengen som huvudmännen får för deras huvudmannaansvar. Det vet naturligtvis Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor, men när alla hållbara argument för att friskolorna skulle få ersättning för ett arbete de inte utför, och inte heller har några planer på att utföra är uttömda, så hoppas man att vilseledande av allmänheten ska göra susen. Det gör det inte.
Avslutningsvis så poängteras att alla vinster återinvesteras i verksamheten. Det är också ett försök att vilseleda. Vi börjar med att konstatera att vinster rent generellt innebär att alla resurser inte använts till undervisning, material, och resursförstärkning i form av personal.
Man undviker nogsamt också att nämna att skälet till att man inte delar ut vinst är att man ofta väljer att konsolidera den här mycket lönsamma verksamheten genom att köpa upp fler mindre friskolor för att öka sitt värde och att bli så stora att man till slut blir så stora att de blir omöjliga att påverka.
Vi attackerar inte friskolor. Vi attackerar ett djupt orättvist finansieringssystem som dränerar den kommunala skolan.
Leo Erenmalm, vice partiledare, Human framtid
Mats Leijon, partiledare, Human framtid
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.