måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Blågröna tvingar bibliotek att stänga – på läslovet

Att barn och föräldrar i Stockholm möts av stängda bibliotek på läslovet är en direkt konsekvens av den grönblå stadshusmajoritetens besparingar, skriver Madeleine Kaharascho Fridh (Fi).

Publicerad: 1 november 2019, 05:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Är det verkligen en rimlig prioritering i tider när läsandet hos barn och unga minskar radikalt?”

Foto: Arne Forsell, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BibliotekKulturpolitikStockholmFeminism

Trots att det är läslov möts många barn och föräldrar av stängda biblioteksdörrar i veckan. Anledningen är att biblioteken i Stockholm har så små marginaler att de tvingas panikstänga så fort någon i personalen drabbas av förkylning. Biblioteken i Spånga och västerort stängde i veckan på grund av personalbrist och i Husby, Gubbängen och Sköndal är det numera helgstängt. Det är en direkt konsekvens av den grönblå stadshusmajoritetens hårda besparingar på kulturen.

Men kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) ser inga problem. Det andra kallar för historisk neddragning, kallar han ”nödvändiga effektiviseringsåtgärder”. När andra ser besparingar på bibliotekens barnverksamhet, ser han ”stärkning av kostnadskontrollen”. All form av kritik, både från bibliotekspersonal och från oppositionen i stadshuset, avfärdar Naddebo som onödig oro.

Och det är säkert så att centerpartister inte oroar sig så mycket över att offentligt ägda institutioner raseras, eftersom de har en gudalik tro på att marknadskrafterna ska lösa det mesta i samhället. Faktum är att Naddebo stolt deklarerade att han gärna ville se fler privatiseringar av biblioteken så fort han tillträdde efter valet år 2018. Inte heller i sin budget för kommande år täcker den grönblå majoriteten upp för de stora behov som bibliotekspersonalen uttrycker.

Vi är förvånade över att Liberalerna, Miljöpartiet och även Kristdemokraterna vill spara in på biblioteken och barns läsande. Är det verkligen en rimlig prioritering i tider när läsandet hos barn och unga minskar radikalt?

Konkurrensen om barns uppmärksamhet är i dag benhård och skärmarna trollbinder både barn och vuxna. Flera rapporter de senaste åren vittnar om att unga läser mindre och att föräldrar läser alltmer sällan för sina barn. Hjärnforskningen visar att dagens barn och unga har en fantastisk förmåga att uppfatta kortfattade sms och emojis, men att det krävs längre texter för att utveckla språk, analys- och tankeförmåga. Läsandet är alltså avgörande för att ta till sig all form av information och därmed ta plats i samhället. Det är en fråga om makt och demokrati.

Vi behöver en lässatsning, inte fler stängda dörrar till biblioteken! I den tid vi lever i har vuxenvärlden och samhällets ansvar för barns läsande ökat avsevärt och biblioteken är avgörande för barn som inte får med sig läsandet hemifrån. Många unga tjejer vi träffar i Stockholms förorter berättar också för oss att biblioteken är den plats de söker sig till för att plugga och träffa vänner.

Feministiskt initiativ vill se en helt annan politik för staden. I vårt budgetförslag för Stockholm år 2020 avsätter vi resurser för hundra nya bibliotekarier till biblioteken. På så sätt kan vi garantera bättre öppettider och skolbesök för alla barn.

Vi måste satsa på biblioteken och våra bibliotekarier. Läslov måste gälla alla barn, inte bara dem med fyllda bokhyllor hemma.

Madeleine Kaharascho Fridh, ersättare fullmäktige (Fi) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev