Debatt
”Besluta om tydligare hållbarhetskrav i upphandlingar”
Offentliga upphandlingar har stor påverkan på klimatet. Lyckligtvis finns en lösning – ett förslag om hållbarhetskrav finns färdigt på regeringens bord, skriver Rickard Nordin (C).
Publicerad: 25 november 2022, 04:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.
Regeringen har efter bara en dryg månad vid makten hunnit med att skapa flera bevingade ord. Det ena handlar om Johan Pehrssons uttalanden om att man säger en sak före valet och en sak efter valet. Det stämmer också väl in på den klimatpolitik som regeringen nu driver.
Kraftfulla åtgärder har blivit ersatta av många små åtgärder som ännu inte förhandlats fram, enligt ett andra bevingat citat, av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Tyvärr har vi ännu inte sett dessa smååtgärder. Vi i Centerpartiet vill därför ge ett tips på något som kan göra stor skillnad. Det handlar om den offentliga upphandlingen.
LÄS MER: Ekologisk mat ratas när inflationen slår till: ”Maten man sparar in på först”
Miljömålsberedningen, där samtliga partier deltog och skrev under på slutsatserna kring offentlig konsumtion, lade under 2022 fram förslaget att all relevant offentlig upphandling ska ta hänsyn till klimatfrågan. Även om varje enskild upphandling kan vara liten så kan summan av den offentliga upphandlingen ge stor påverkan på klimatet.
Enligt Upphandlingsmyndigheten upphandlade det offentliga för 710 miljarder kronor år 2019 och de samlade utsläppen var över 23 miljoner ton. Det är mer än en fjärdedel av de klimatutsläpp som uppkommer från svensk konsumtion. Samtidigt visar statistiken att inte ens hälften av upphandlingarna tar hänsyn till miljömålen. Många kommuner och regioner efterfrågar därför tydligare regelverk och bättre vägledningar.
Lyckligtvis finns en lösning. Det finns till och med en färdig lagrådsremiss. Förra regeringen vilade nämligen inte på hanen efter Miljömålsberedningens besked. Förslag om att ställa tydligare hållbarhetskrav i upphandlingar finns alltså färdigt på regeringens bord för beslut.
Kraven bör inte heller enbart gälla klimat, utan självklart ta hänsyn till fler miljömål. En bra utgångspunkt är att de baskrav som Upphandlingsmyndigheten tagit fram i högre grad görs bindande.
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, var tydliga i sitt remissvar om att upphandlingar mer effektivt måste ta sig an miljömålen. Flera kommuner ställde sig också bakom ansatserna i förslagen. Vi vet sedan tidigare att kollektivtrafiken i Sverige varit duktig på att ställa om, men många andra områden återstår. Exempelvis är det fortfarande en minoritet av alla fordon som upphandlas som är miljöfordon, vilket rimmar illa med klimatmålen. Det går också att fundera på hur sårbar exempelvis hemtjänsten är när bränslet i fordonen kommer utifrån. Med mer el eller biogas hade riskerna vid en kris varit lägre. Det finns dock ett flertal andra sektorer att titta på.
Fördelen är att mycket av detta inte behöver kosta speciellt mycket mer. Forskning vid Chalmers har visat att fossilfritt stål i en bil eller klimatsmart cement i en byggnad inte ökar kostnaden med mer än 0,5 procent för den färdiga produkten. Samtidigt skapar det en marknad för klimatsmarta produkter, som kan vidgas till export, med ökad konkurrenskraft för svenska företag som följd. Att ställa rätt krav kan därför vara en vinst för både klimatet och konkurrenskraften. Här skulle alltså miljö- och klimatministern kunna rulla ut mattan för många små och effektiva klimatåtgärder.
Så varsågod regeringen. Ta till er av detta lilla förlag som kan ge stor effekt. Stödet i riksdagen finns. Det behöver inte budgetförhandlas och till och med Sverigedemokraterna skrev under på det hela. Nu krävs det bara ett klubbslag hos er för att göra verkstad av det hela.
Rickard Nordin (C)
Klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.