Debatt
”Behovet av industriella byggmetoder är akut”
Politiken måste anpassa planering och byggnormer för ett industriellt byggande, anser Kajsa Hessel, Svensk Byggtjänst, och rapportförfattarna Henrik Melkstam och Mikael Sjölund.
Publicerad: 12 september 2022, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Kajsa Hessel, vd Svensk Byggtjänst, Henrik Melkstam och Mikael Sjölund, båda författare till Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande. Foto: Juliana Wiklund, John Hagby
Boverket varnar för en brant inbromsning av byggandet samtidigt som det råder bostadsbrist i majoriteten av Sveriges kommuner. Skenande byggkostnader och kraftigt stigande räntor skapar behov av omedelbara lösningar.
Om Sverige ska få fram tillräckligt många bostäder, som människor har råd att bo i, måste något hända. Det som byggs har en för hög prislapp. De svenska byggkostnaderna är de högsta i EU – 66 procent högre än snittet enligt Eurostat. Den återkommande frågan sedan mer än ett sekel är: Hur kan det byggas mer effektivt, billigare och för fler?
LÄS MER: Personal får driva vården själva: ”Vi politiker är amatörer”
Lösningar finns men förbises. I Sverige bubblar en ny-industrialisering i kölvattnet av den batteritillverkning som tagit fart. Men i den svenska byggbranschen har den förra industrialiseringen inte slagit igenom ännu: det mesta som byggs, byggs fortfarande med hantverksmässiga metoder. Behovet av att låta effektiva, industriella byggmetoder slå igenom på bred front är akut.
Sverige är en globalt erkänd industrination med inhemska råvaror för byggande. Ändå utförs så mycket som 85–90 procent av byggandet av flerbostadshus fortfarande med hantverksmässiga metoder. Att jämföra med småhus som i hög grad byggs industriellt.
Det hantverksmässiga sättet att bygga försvaras med gamla traditioner och dåliga erfarenheter av miljonprogrammen. Det sägs att industriella byggmetoder skulle leda till mindre estetiskt tilltalande arkitektur och att varje byggprojekt måste behandlas unikt.
Mot bakgrund av ett akut läge som inte ser ut att vända på överskådlig tid är detta inte längre rimligt.
Att bygga bostäder med mer industriella metoder skulle öka produktiviteten och minska byggkostnaderna. Det finns fler faktorer som påverkar – inte minst behövs mer byggbar mark, men lägre byggkostnader är en förutsättning för att kunna bygga mer för fler.
Industriella byggmetoder utgår från två grundprinciper:
• Vi slutar att ständigt återuppfinna design och genomförande i varje nytt byggprojekt och behandlar bostaden som en produkt med återanvändning av volymproducerade moduler.
• Vi slutar att inför varje nytt projekt upphandla nya underentreprenörer och materialleverantörer för att i stället samarbeta med ett fåtal långsiktiga affärspartners.
Industriella byggmetoder används framgångsrikt av en rad nytänkande byggbolag i dag med bevisat lägre byggkostnader. Men volymerna är ännu blygsamma. Dessa metoder bidrar dessutom till mer hållbar byggnation sett till både klimatmässiga och sociala hållbarhetsaspekter. Akuta behov även det.
Så vad stoppar en industrination som Sverige från att industrialisera något så viktigt som vår bostadsproduktion?
Svaret är samordning. Ingen enskild aktör kan ensam lösa problemet. Utvecklingen mot industrialiserade byggmetoder pågår, men går långsamt, eftersom det krävs samordnade insatser från politiska, finansiella och kommersiella intressen.
Politiken måste bidra genom att anpassa planering samt byggnormer och andra förutsättningar för industriellt byggande. Investerare behöver ha förtroende för industriellt byggande, så att de väljer att ta risken att satsa på nya sätt att bygga. Och beställare och producenter behöver se fördelarna med, och implementera, ett industriellt byggande.
Sverige kan möta efterfrågan på boende och skapa stabila, lägre boendepriser samtidigt som vi tacklar klimatfrågan. Införandet av industriella byggmetoder är en viktig nyckel. Om något land har förutsättningar att lyckas så är det industrinationen Sverige.
Kajsa Hessel
Vd Svensk Byggtjänst
Henrik Melkstam
Författare till Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande
Mikael Sjölund
Författare till Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.