Debatt
Begränsa den digitala alkoholreklamen
Alltmer pengar investeras i digital alkoholmarknadsföring över hela världen och det är framförallt barn och unga som tar skada. Det är hög tid för Sverige att reglera den digitala alkoholmarknadsföringen. Det skriver företrädare för expertorganisationen European Centre for Monitoring Alcohol Marketing, som tagit fram ett dokument som visar hur det kan gå till.
Publicerad: 19 december 2019, 04:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Flera av Sveriges grannländer har redan agerat mot alkoholreklamen,” skriver Wim van Dalen och Kalle Dramstad. Foto: hoch2wo photo & design / Colourbox
Under jullovet kommer barn och unga i Sverige tillbringa mycket tid i sociala medier. Många av dem kommer exponeras för olika typer av alkoholreklam. Forskningen är glasklar med kopplingen mellan att barn och unga ser alkoholreklam och att de konsumerar alkohol i högre utsträckning eller i yngre ålder. I slutändan faller kostnaderna på sjukvård, socialtjänst och det lokala civilsamhället.
När nya siffror visar att nedgången i ungas alkoholkonsumtion bromsat in bör man se med oro på den kraftiga tillväxten av digital alkoholmarknadsföring de senaste åren. Sociala medier och lättillgänglig användardata har bidragit till att göra digital marknadsföring både träffsäker och billig. Bara i Sverige har Facebook i marknadsföringssyfte kategoriserat omkring 3,3 miljoner användare som särskilt intresserade av alkoholhaltiga drycker.
Ökningen av digital alkoholreklam är dock inte begränsad till Sverige. Många länder frågar sig vad de kan göra för att tackla frågan. Av den anledningen anordnade European Centre for Monitoring Alcohol Marketing (EUCAM) en stor expertkonferens i Amsterdam i september om digital alkoholmarknadsföring. En viktig lärdom från konferensen är att i ett flertal länder, inklusive Sverige, har lagstiftningen inte hängt med den tekniska utvecklingen.
För att stödja länder som vill ta tillbaka kontrollen över den digitala alkoholreklamen släpper EUCAM idag ett slutsatsdokument från konferensen. Dokumentet innehåller sex tydliga rekommendationer för hur länder bäst kan utforma lagstiftning för att minska antalet barn och unga som träffas av alkoholreklam. Några av huvudlärdomarna är:
■ att begränsa mängden alkoholreklam är mer effektivt än att begränsa vad reklamen får innehålla,
■ ju svårare det är att kontrollera att alkoholreklam följer lagar och regler, desto större är behovet av ett förbud i det mediet,
■ alkoholindustrins frivilliga begränsningar klarar inte av att se till att barn och unga inte utsätts för alkoholreklam
Detta dokument skickas i dag till Sveriges Socialminister Lena Hallengren och ledamöter i riksdagens socialutskott.
Flera av Sveriges grannländer har redan agerat mot alkoholreklamen. Litauen förbjöd all alkoholreklam 2018 och Estlands förbjöd alkoholmarknadsföring på sociala medier samma år med mycket positiva resultat. I Norge, som länge haft ett totalförbud mot alkoholmarknadsföring, uppstod aldrig problemet med digital alkoholreklam.
För två år sedan föreslog en svensk utredning en variant av ett förbud mot alkoholreklam i sociala medier. Förslaget skulle innebära en stor förbättring från nuvarande situation. Vi uppmanar därför Sveriges regering och riksdag att agera i linje med internationell kunskap och rekommendationer och förbjuda digital alkoholmarknadsföring.
Wim van Dalen, ordförande, European Centre for Monitoring Alcohol Marketing
Kalle Dramstad, svensk styrelserepresentant, European Centre for Monitoring Alcohol Marketing
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.