fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Barnmorskorna försvarar kvinnors rättigheter

Sverige är ett framgångsexempel vad gäller rättigheter för kvinnor och barn, men även här utmanas aborträtten och kvinnors rätt till sina kroppar. Det skriver företrädare för Vårdförbundet på Barnmorskornas dag.

Publicerad: 5 maj 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Kzenon / Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorHälsa

Idag den 5 maj är det den Internationella Barnmorskedagen. Årets tema sätter fokus på barnmorskans särskilda ställning som försvarare av kvinnors rättigheter.

Barnmorskor är experter på kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. En god sexuell och reproduktiv hälsa är ofta kopplat till många andra rättigheter, så som rätten till liv och hälsa, rätten till privatliv och utbildning.

Ungefär 56 miljoner aborter genomförs årligen världen över. Ett vanligt skäl är dålig tillgång till preventivmedel. Statistiken över antalet osäkra aborter är naturligtvis omgärdade med mörkertal, men bedömningar visar att ungefär 25 miljoner kvinnor årligen gör aborter på ett osäkert sätt.

Enligt WHO beror mellan 8 och 18 procent av alla graviditetsrelaterade dödsfall i världen på osäkra aborter. Därtill kommer de miljontals kvinnor som bedöms lida i onödan på grund av komplikationer i samband med osäkra aborter. Få frågor har varit så centrala för barnmorskor världen över som kvinnors rätt till liv och hälsa genom hela livet. Tack och lov har utvecklingen gått framåt, både vad gäller säkerheten vid förlossningar, bättre mödravård och barnhälsovård, tillgången till säkrare preventivmedel och rätten till en säker abort.

Utvecklingen räddar liv och hindrar lidande. Inte sällan är det just barnmorskorna som orkat ställa kraven och ta debatten i frågor kvinnlig sexualitet, något som ofta är omgärdat med skam och skuld. Genom historien har kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter hindrats, vilket drabbat både kvinnor och barn.

Det finns fortfarande krafter i samhället som vill bestämma över kvinnors kroppar, eller som vill begränsa tillgången till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter. Västvärlden har länge gått i bräschen för kvinnors rättigheter, men i takt med att nya politiska vindar har börjat blåsa, med ett uppsving av nationalistiska och konservativa värderingar, ser vi begynnande negativa trender.

I World Economic Forums senaste jämställdhetsindex backar exempelvis jämställdhetsindex i västvärlden något vilket förvånade rapportförfattarna. Det är för tidigt att säga vad det beror på, men det är en utveckling som förtjänar att följas noga och tas på allvar.

Sverige är ett framgångsexempel vad gäller rättigheter för kvinnor och barn, men det går inte att slå sig till ro. Även här utmanas aborträtten och kvinnors rätt till sina kroppar. Kvinnors fysiska besvär, så som endometrios, mensvärk, förlossningssmärtor och förlossningsskador, smärta vid sex eller klimakteriebesvär, har fortfarande inte samma status i vården.

Smärta och obehag kopplat till kvinnans kön måste uppmärksammas i forskningen så att vi får större kunskap och bättre behandlingar. Ofta är det just barnmorskor som forskar på typiska besvär som bara drabbar kvinnor. Barnmorskan Elin Ternströms forskning visar exempelvis att så många som 20 procent av de gravida kvinnorna lider av förlossningsrädsla. En kunskap som sedan kan omsättas i bättre behandling. Därför är det så viktigt att vi fortsätter att förbättra kvaliteten, bemötandet och kunskapen i vården och säkerställer tillgången på rätt utbildad personal i vårdens olika moment.

Vårdförbundet driver bland annat frågor som en barnmorska per födande i aktiv förlossning, just för att det är en viktig kvalitets- och trygghetsfråga för den födande kvinnan. Barnmorskor världen över står idag upp för kvinnors rättigheter och vi står med dem.

Åsa Mörner, ledamot förbundsstyrelsen Vårdförbundet och barnmorska

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnmorskorHälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev