onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bakgrunden till ordförandebeslutet var tidspress”

Vi ville inte undvika politisk diskussion i nämnden, skriver Birgitta Kaasik (M) i en replik till Socialdemokraterna i Täby om ett delegationsbeslut.

Publicerad: 16 mars 2023, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Birgitta Kaasik (M), kommunalråd och tidigare ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby.


Ämnen i artikeln:

DomstolLokalpolitik

Socialdemokraterna i Täby kommun försöker i Dagens Samhälle den 23 februari 2023 torgföra att den politiska majoriteten, som består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, medvetet försöker få igenom förslag utan uppmärksamhet och politisk diskussion. Genom sådant politiskt trixande hotas den lokala demokratin, menar artikelförfattarna.

Den formella processen är självfallet av fundamental betydelse i en demokrati, inte minst i en kommun där mängder av beslut fattas varje dag. I Täby läggs stor vikt vid och mycket arbete på att varje beslut ska uppfylla bland annat kommunallagens formella krav.

LÄS MER: ”Var vaksamma på de beslut som fattas på delegation” 

Ordförandebeslut får fattas i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan inväntas. Vad som anses vara brådskande får avgöras från fall till fall. I det aktuella fallet, som nyligen avgjordes i förvaltningsrätten i Stockholm (målnummer 20543), menar domstolen att kommunens underlag och dokumentation inte var tillräckliga för att styrka att ärendet var brådskande.

Socialdemokraterna i Täby framför i sin debattartikel uppgifter om att ordförandebeslutet fattades precis före nämndsammanträdet och att det rörde sig om en fråga av större vikt. Inget av detta stämmer. 

Ordförandebeslutet togs efter sammanträdet. Nämnden och oppositionen informerades om att ett ordförandebeslut skulle komma och var nödvändigt, när väl beredningen av ärendet var färdig. Orsaken till att ett ordförandebeslut fattades var tidspress, inte att vi ville undvika politisk diskussion i nämnden.

Vi diskuterar gärna med Socialdemokraterna i Täby hur kommunen kan förbättra dokumentation och annat i samband med ordförandebeslut. Sådana beslut måste, som i alla landets kommuner, kunna fattas i brådskande ärenden. Vi vänder oss dock starkt emot att behöva föra en debatt som bygger på helt felaktiga uppgifter och utgångspunkter.

Birgitta Kaasik (M)
Kommunalråd och tidigare ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Täby

Följ debatten:

1. ”Var vaksamma på de beslut som fattas på delegation” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DomstolLokalpolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev