Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Backa från förslagen som försvagar skyddsombudens roll”

Arbetsmiljöverkets förslag leder till ett minskat fackligt inflytande, anser Magnus Nordström, förbundsordförande i SRAT, som organiserar bland annat barnmorskor och tandhygienister.

Publicerad: 17 november 2022, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Nordström, förbundsordförande i fackförbundet SRAT.

Foto: Stefan Bohlin


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Arbetsbelastningen är alldeles för tuff i både privat och offentlig sektor. Saco-förbundet SRAT:s färska medlemsundersökning Snöhögen av arbetsuppgifter smälter aldrig visar att en fjärdedel av alla anställda har en orimlig arbetsbelastning, framför allt på grund av underbemanning. 

SRAT organiserar akademiker som arbetar i vitt skilda samhällsbärande verksamheter. De är till exempel audionomer, barnmorskor, kiropraktorer, logopeder, optiker och tandhygienister. Vår undersökning visar flera alarmerande siffror. Nästan fyrtio procent av de anställda saknar ork för andra aktiviteter efter arbetsdagens slut. Runt en fjärdedel hinner inte utföra sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Hälften av alla svaranden har svårt att få stöd av chef med prioriteringar vid arbetstoppar. Endast en tredjedel har kunnat ta paus varje dag det senaste halvåret.

LÄS MER: Nya civilministern om utvecklat tjänstemannaansvar: ”Vi får se hur långt vi kan gå” 

Vår undersökning visar att många av SRAT:s medlemmar ligger i riskzonen för ohälsa på grund av en ohållbar arbetsmiljö. Jag vill uppmana arbetsgivare att ta varningssignalerna på stort allvar och att agera. Det måste finnas tillräckliga möjligheter till återhämtning, en tillräcklig grundbemanning och en väl anpassad organisering av arbetsuppgifterna. Det måste råda balans mellan krav och resurser!

Vi är också oroade över att Arbetsmiljöverket samtidigt vill skära i föreskrifterna och de allmänna råden på arbetsmiljöområdet. Förslagen riskerar att leda till att skyddsombud får en mer otydlig roll. De nya reglerna blir också svårare att förstå när det etablerade begreppet samverkan byts mot det luddigare ”medverkan”. SRAT och flera andra fackförbund menar att Arbetsmiljöverkets förslag leder till ett minskat fackligt inflytande över arbetsmiljöarbetet på svenska arbetsplatser. SRAT uppmanar Arbetsmiljöverket att backa från sina förslag till förändringar.

SRAT vill: 

att Arbetsmiljöverket backar från förslagen att skära i de allmänna råden i arbetsmiljöarbetet

att Arbetsmiljöverket förbättrar regelverket för samverkan i lokalt arbetsmiljöarbete och förtydligar skyddsombudens roll

att ansvariga politiker vidtar åtgärder som underlättar för arbetsgivare att leva upp till sitt arbetsmiljöansvar

att arbetsgivare arbetar förebyggande med hälsofrämjande insatser

Våra medlemmar arbetar med att skydda, vårda, värna, vägleda, utveckla och ge service i samhället. En god arbetsmiljö är därför en förutsättning för högkvalitativ vård, bra service, hög säkerhet och en god kvalitet i en mängd samhällsviktiga verksamheter. Men inga jobb är så betydelsefulla att de är värda att riskera hälsan för. Jag vill uppmana arbetsgivare att vara rädda om det som bär hela verksamheten – de anställda. 

Magnus Nordström
Förbundsordförande i fackförbundet SRAT

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev