Debatt
”Även vårdpersonal vill välja arbetsgivare”
Vi kan inte tvinga en enda psykolog, kurator, sjuksköterska eller läkare att arbeta i regional regi, skriver debattörer från Kristdemokraterna i en replik.
Publicerad: 2 maj 2023, 13:18
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Carl-Johan Schiller, Eva von Wowern och Jonathan Derneborg.
Foto: Luca Mara
I en replik på vår debattartikel anklagar Catarina Wahlgren (V) oss för att ha lämnat över vården till marknaden. Det är en grov anklagelse, inte minst mot all den vårdpersonal i Stockholm och i hela landet som arbetar för olika privata vårdgivare.
Vänsterpartiet förvånar dock ingen med sin oförmåga att förstå att även vårdpersonal vill kunna välja mellan olika arbetsgivare. I motsats till vad vänstern tror vill vi också påpeka att det går att göra ett bra arbete samt följa yrkesetiska principer även om man är anställd hos en privat aktör.
LÄS MER: ”Föräldrars plånbok ska inte avgöra när barn får vård”
Genom att sluta avtal med en rad vårdgivare har vi kunnat korta köerna. Ett exempel är inom ätstörningsvården där köerna förvärrades av pandemin. Att vi då kunde besluta om att utöka vården till en tredje aktör, Aleris Psykiatri i detta fall, har varit avgörande för att förbättra situationen så att fler får vård i tid. Det hade inte varit möjligt med den politik som Vänsterpartiet driver och Aleris hade i stället fortsatt att endast ta emot försäkringspatienter.
Catarina Wahlgren skriver att den privata vården dränerar vården på personal men tycks inte förstå att vi lever i ett fritt samhälle. Vi kan inte tvinga en enda psykolog, kurator, sjuksköterska eller läkare att arbeta i regional regi. Vi kan inte heller ta bort möjligheten för privata aktörer att driva vårdverksamhet.
Alternativet som Catarina Wahlgren förespråkar skulle innebära att bara de som faktiskt kan betala skulle ha möjlighet att gå till en privat vårdgivare. Då skulle den övriga delen av befolkningen endast vara hänvisad till vård i regional regi. Det hade inte skapat den tillgänglighet för barn och unga som hon förespråkar.
Det är dock glädjande att Vänsterpartiet särskilt lyfter fram familjecentralerna, som Kristdemokraterna har varit drivande i att införa och utöka. Vi är det parti som främst lyfter och förstår familjens betydelse för en trygg uppväxt. Vi är glada över att vänstern nu också har kommit till den insikten. Det är beklagligt att familjecentraler har fått stänga på grund av kompetensbrist. Det är en utmaning som alla Sveriges regioner tampas med och därför är det viktigt att regeringen nu tar frågan om kompetensförsörjning inom vården på allvar.
Det är tydligt att Vänsterpartiet låter ideologi gå före patienterna och vårdens tillgänglighet. Ska vi verkligen kunna upptäcka tidiga tecken på psykiska ohälsa hos barn och unga, samt erbjuda specialistvård i tid, behövs alla goda krafter. Även den vårdpersonal som har valt att arbeta för en privat vårdgivare. Det går inte att förvänta sig att vårdpersonal följer med när man tar tillbaka vård i egen regi som vänstern vill. Det går inte heller att förbjuda privata vårdgivare från att verka. När ska Vänsterpartiet förstå att vi inte lever i Sovjetunionen?
Carl-Johan Schiller (KD)
Andre vice ordförande, primärvårdsnämnden Region Stockholm
Eva von Wowern (KD)
Ledamot, psykiatriutskottet Region Stockholm
Jonathan Derneborg
Förbundsstyrelseledamot KDU
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.