fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Även vårdkatten har rätt till ett bra liv

Vårdkatter har en enorm potential, men det måste alltid ske med kattens bästa för ögonen. Så ta gärna in katter inom äldrevården – men inte på bekostnad av djurskyddet, replikerar Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Publicerad: 18 september 2019, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En katt behöver en ansvarig ägare. En person som tar ansvar för att katten får den vård och omvårdnad som den behöver,” skriver Åsa Hagelstedt. Foto: #232319 /Colourbox


Ämnen i artikeln:

DjurskyddÄldreboende

Replik. Barbro Westerholm (L) och Susanna Gaje (före detta utredare) skriver i Dagens Samhälle om hur katter på äldreboenden skulle förbättra för många äldre.

Jag är den första att instämma i hur fantastiska katter är. Det finns mycket forskning som visar att både katter och andra djur förbättrar vår livskvalitet. Och vi som lever med djur vet att det stämmer. På samma sätt som att hundar på kontor förbättrar vårt mående vet vi att djur inom vården kan göra underverk. Mot den bakgrunden är det lätt att dela uppfattningen om att katter på äldreboenden skulle förbättra livet för många boenden (och säkert även för de anställda).

Men innan kommuner och privata vårdföretag börjar fundera över att ta in katter från exempelvis djurhem på äldreboenden finns det en annan sida som måste garanteras, nämligen kattens välfärd.

En katt behöver en ansvarig ägare. En person som tar ansvar för att katten får den vård och omvårdnad som den behöver. Den bör vara försäkrad och behöver vaccineras, id-märkas och kastreras om den ska gå ute eller träffa andra katter. Den behöver daglig översyn av någon som känner katten och kan se om något är fel och tas till veterinär när den blir sjuk. Det kan innebära höga kostnader och då måste någon vara beredd att betala.

På ett äldreboende finns många människor. Och alla kanske inte är vänliga mot katter. Det är därför också viktigt att någon tar ansvar för att se till att ingen skadar eller skrämmer katten.

Det har funnits katter som ”flyttat in” på äldreboenden. Men när katten blivit sjuk har det inte funnits någon som varit beredd att ta ansvar för den och bekosta veterinärvården.

Många katter som levt som hemlösa en längre tid är förvildade och kan ha svårt att lita på människor. Den typen av katt behöver lugn och trygghet och passar dåligt i ett hem med många olika personer som ett äldreboende. Men visst kan det finnas katter på katthem som skulle trivas utmärkt, kanske en katt vars ägare dött och katten blivit ensam kvar.

Det finns seriösa aktörer med vårdhundar i dag. Vårdkatter har också en enorm potential, men det måste alltid ske med kattens bästa för ögonen. Så ta gärna in katter i äldrevården men inte på bekostnad av djurskyddet för katterna!

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DjurskyddÄldreboende

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev