onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Även kulturen mår bra av demokrati och ansvar”

Det är självklart att kulturen ska vara fri, men att miljontals människor bokstavligen ska tvingas betala för och bevittna en viss kultur, som konst för daggmaskar, är inte alls lika självklart. Det skriver Leonid Yurkovskiy, Sverigedemokraternas kulturpolitiskt ansvarige i Region Stockholm.

Publicerad: 11 augusti 2020, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den rådande modellen har resulterat i medialt uppmärksammade penisväggmålningar på kommunal nivå, mensritningar i tunnelbanan på regional nivå och konst för daggmaskar på nationell nivå, skriver Leonid Yurkovskiy (SD).

Foto: Lars Kastilan/Colourbox


Ämnen i artikeln:

KulturpolitikSLLSverigedemokraterna

De flesta är överens om att politik inte ska diktera kulturens och konstens sakinnehåll. Därifrån kommer det populära begreppet ”en armlängds avstånd”, som åsyftar politikens okritiska neutralitet när det kommer till konst och kultur. Ändå är det just till följd av politiska beslut som stora summor skattepengar årligen anslås till kulturområdet. Men om inte folkvalda politiker dikterar vilken kultur som skattepengarna ska gå till, reser sig frågan: vem?

I Region Stockholms fall präglas den offentliga kulturen av övergripande bestämmelser som verkställs av, direkt eller indirekt, politiskt tillsatta tjänstemän. Dessa tjänstemän bestämmer exempelvis vad hundratusentals stockholmare ska se varje dag i kollektivtrafiken. Folket kan varken välja eller avsätta dem, och politikerna får, med hänsyn till principen om en armlängds avstånd, inte kritisera innehållet i deras beslut. Det är som att den regionala kulturen är fast i en armlängds lång kedja.

Den rådande modellen har resulterat i medialt uppmärksammade penisväggmålningar på kommunal nivå, mensritningar i tunnelbanan på regional nivå och konst för daggmaskar på nationell nivå. Allt för skattebetalarnas pengar, i full vetskap om den brist på resurser som råder inom andra politiska områden. Medborgare tillåts naturligtvis yttra sin kritik, men enbart i en efterspelsdebatt där deras skattepengar redan är spenderade och där deras omgivning redan har formats av beslutet. Att det finns strukturella tillkortakommanden i det offentliga kultursystemet är således uppenbart, men hur kan vi förbättra det?

För Sverigedemokraterna är vägen framåt glasklar: mer folkligt inflytande. Vi tror att om människor i större utsträckning får forma sin egen omgivning, kommer det leda till mer harmoniska miljöer, mer variation i konstyttringar och en större medvetenhet samt eftertanke bakom spenderandet av skattebetalarnas pengar i kulturändamål. Därför kommer vi att, som ett steg i denna riktning, presentera ett nytt kulturpolitiskt strategidokument för Region Stockholm där en av fyra huvudpelare kommer vara just betydelsen av stärkt folkligt inflytande.

Vidare gör vi kulturstrategin mer påtaglig för dem som ska efterleva den. Nuvarande mål som ”kulturen ska bidra till en god livsmiljö” och ”kulturen ska bidra till en hållbar utveckling” är, i all sin välmening, inte pragmatiska. Vi anser att mål, såväl långsiktiga som kortsiktiga ska baseras på tydligt identifierade behov och kriterier, inte enbart på trevliga formuleringar.

Sverigedemokraterna strävar mot en levande kultur som i så stor utsträckning som möjligt är fri från politik, med hänsyn till såväl regler som finansiering. Den kultur som ändå finansieras av regionala skattemedel ska också ha en tydlig anknytning till de regionala verksamheterna. Exempelvis genom förvaltning och förädling av det regionala kulturarvet eller kulturutövande med koppling till vården.

Det dubbeltänk och den paradoxala synen på ”fri kultur” som i dag råder, ska inte vara en standard inom regional politik. Likaså ska inte otydliga styrdokument leda till ett ekonomiskt slöseri. Att kulturen ska vara fri är en självklar sak, men att miljontals människor bokstavligen tvingas betala för och bevittna en viss kultur är inte alls lika självklart. Politisk vilja och offentlig finansiering ger kulturen stora möjligheter, men det innebär också ett ansvar hos oss politiker, ett ansvar som övriga partier i Region Stockholm väljer att frånsäga sig när det kommer till kulturen.

Leonid Yurkovskiy, kulturpolitisk ansvarig (SD) Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev