Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Även frivilliga verksamheter kostar pengar, SKL

Det är ren provokation för oss som arbetar i idéburen sektor när SKL går ut med budskapet att ”frivilliga verksamheter" inte ska få några pengar, skriver Fredrik Eklöf ordförande för Malmö Ideella.

Publicerad: 23 september 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi vet att föreningsaktiva skapar grogrund för hälsa, demokrati, välbefinnande och tillit till varandra,” skriver Fredrik Eklöf.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Idéburna sektornSKRIdeella sektornKulturKommuner

”Inga pengar nästa år – vad gör vi?” Det är titeln på en workshop på en konferens för fritid- och kulturförvaltningschefer, anordnad av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som pågår just nu. Workshopen handlar om ett scenario där: ”vi vrider och vänder på den stora utmaningen att ge ett gott kultur- och fritidsutbud men med mindre resurser. Tillsammans ska vi diskutera och utveckla hur vi kan hantera en tuffare ekonomisk situation. Och på ett annat ställe presenteras att ett föredrag ska handla om ”frivilliga verksamheter och minskade resurser”.

För oss som arbetar i idéburen sektor och som varje dag ser behovet av större sociala förebyggande satsningar ser vi detta som en ren provokation. Är det detta som cheferna får lära sig inom Kommunsverige. Att ”frivilliga verksamheter” som kultur och fritid inte får några pengar och där man i 45 minuter på en tvådagarskonferens ägnar tid åt att ”vrida och vända” på frågan. Tar SKL ens cheferna och fritids- och kulturområdet på allvar?

Vi vet från erfarenheter i Malmö att civilsamhället, föreningslivet, är helt nödvändigt för att skapa bättre förutsättningar för individer och samhällets utveckling i stort. Vi vet att föreningar drar både stora och små event inom kultur och idrott till staden. Vi vet att föreningsaktiva skapar grogrund för hälsa, demokrati, välbefinnande och tillit till varandra. Faktorer som håller ihop samhället och som ger människor en chans att utvecklas positivt.

Malmö satsar mycket på kultur- och fritid, det är en bra politik. Det skulle behövas ännu större satsningar, förebyggande sociala verksamheter, men också satsningar på barns och ungas möjligheter till idrott och fysisk aktivitet. Vi vet från forskning att föreningslivet bidrar till en större tillit till andra, tryggheten och toleransen ökar, ensamheten minskar och delaktighet och känslan för demokrati stärks.

Några veckor senare har SKL en konferens på Trafik och gatudagarna. Deras workshop handlar om frågan: ”Finns det goda exempel på arbete med att minska klimatpåverkan”. Inte ett ord om att skära i budgetar eller att vrida och vända på slantarna.

Ska Malmö och andra städer klara framtidens utmaningar behöver vi kommuner som tänker nytt tillsammans med föreningar och andra idéburna organisationer. Ge unga människor möjlighet att skapa bättre förutsättningar för framtiden. Ge dem chansen att växa upp med att få vara aktiva, trygga och delaktiga och därigenom motverka att otryggheten, konflikterna och misstron ökar i samhället.

När det kommer till föreningar för kultur och fritid behöver SKL både se de sociala kostnaderna och vinsterna med deras verksamhet och tänka lite mer långsiktigt och seriöst i stället. En början kan vara att sprida goda exempel på framgångsrik samverkan som utvecklar fritid och kultur.

Fredrik Eklöf, ordförande Malmö Ideella, paraplyorganisation för Malmös föreningar, stiftelser, församlingar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev