Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Att ställa krav på bidragstagare är att bry sig

”Ställ krav på bidragstagarna” låter det i debatten varje gång kostnaderna för försörjningsstöd ökar. De möjligheterna finns redan. I Karlstad införde vi krav på motprestation redan 2004 med mycket goda resultat, skriver Lena Melesjö, fd kso (S) och Jan Elofsson, fd chef för Integration, Försörjning och Arbete.

Publicerad: 4 februari 2020, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oerhört viktigt för individen att få chansen att göra något istället för att passivt ta emot försörjningsstöd, skriver debattörerna.

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

FörsörjningsstödArbetslöshetBidrag

Debatten om försörjningsstöd är i full gång; många saknar tyvärr arbete och i slutänden leder detta till problem både för den enskilda människan och samhället. I debatten låter det ofta som att krav på aktivitet är något dåligt.

Vi tror tvärtom att deltagande i aktivitet oftast är bra om de anpassas efter människors förutsättningar. Behövs det någon lagändring för att göra detta? Nej, redan 2004 införde vi krav på motprestation för att erhålla försörjningsstöd i Karlstad med mycket goda resultat.

Antalet hushåll som var beroende av försörjningsstöd sjönk och kostnaderna minskade. Men det här handlar inte i första hand om den kommunala budgeten. Det handlar om egenvärde genom hjälp till självhjälp och av att ge ansvar.

Bekämpandet av arbetslöshet är ett centralt uppdrag för ett samhälle. När den statliga arbetsmarknadspolitiken inte räcker till så landar frågan hos kommunerna. När det saknas jobb är det oerhört viktigt för individen att faktiskt få chansen att göra något annat än att passivt ta emot försörjningsstöd för sitt uppehälle.

För oss är en grundläggande tanke att arbete har ett värde utöver möjligheten att försörja sig. Arbetslösa upplever i många fall att de förlorat sin frihet, sitt självförtroende och sina sociala kontakter. Kort sagt: arbete bidrar till människors identitet, oberoende och känsla av sammanhang i samhället. En anställning eller deltagande i aktivitet har ett antal positiva effekter om den eller det anpassas till förmåga. Människor kan och vill bidra till samhällsbygget – om de får förutsättningar. Vi växer och utvecklas genom hjälp till självhjälp och av att få ta eget ansvar.

Så vad krävs?

Ett tydligt politiskt ledarskap. Hela samhället måste ta ansvar för att jobba för fler i arbete; i kommunerna måste, förutom IFO eller arbetsmarknadsenheter, alla kommunala förvaltningar och bolag vara med på tåget, likaså de fackliga organisationerna i kommunen.

Se till att kunna erbjuda alla individer sysselsättning och kompetenshöjande insatser. Aktivera människor så tidigt det bara går - utifrån deras egen förmåga.

Det här är bra för både individen och samhället. Försörjningsstöd är individens yttersta skyddsnät och en viktig del i det kommunala välfärdsuppdraget.

Lena Melesjö, fd kommunstyrelseordförande (S) Karlstad

Jan Elofsson, fd chef för IFA, Karlstads kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev