Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Att nedprioritera primärvården får inte vara ett val”

Vi ser mycket positivt på att Region Gotland är en av de regioner som nu går före i fastläkarfrågan, skriver Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundet, i en replik.

Publicerad: 11 oktober 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Foto: Stina Stjernkvist / TT


Ämnen i artikeln:

Region GotlandLäkarförbundetPrimärvård

Regioner bör inte kunna nedprioritera arbetet med fast läkare efter eget tycke. Därför behövs lagstiftning om att alla Sveriges invånare ska få välja alternativt listas på en fast, namngiven läkare i primärvården. 

Alla riksdagspartier är överens om behovet av en reform för ökad kontinuitet och tillgänglighet på landets vårdcentraler. Ingen betvivlar att en fast läkarkontakt minskar dödlighet och sjukhusinläggningar, ökar patient- och personalnöjdhet och är samhällsekonomiskt effektiv. Ambitionerna i de delar som riksdagen hittills har beslutat om är också goda, men då primärvårdsreformen saknar skarpa lagkrav är den tandlös.

LÄS MER: ”Region Gotland tar arbetet med nära vård på stort allvar” 

Region Gotland har i dialog med oss förtydligat att de inte ser ökat teamarbete som ett alternativ till fast läkarkontakt, så som kunnat tolkas. Teamarbete och fast vårdkontakt med annan kompetens ser de bara som komplement till en fast läkare. Vi är glada att de delar vår uppfattning i den frågan. 

De problematiska skrivningarna återfinns i en handlingsplan som regionen så sent som i våras meddelade låg fast och inte behövde uppdateras. I dag framhåller dock regionen att de behöver uppdatera sin handlingsplan, bland annat på grund av att de nyligen fattade ett beslut om att följa Socialstyrelsens riktvärde 1 100 invånare per specialist i allmänmedicin. Riktvärdet är framtaget för att läkarna ska kunna fungera som fasta läkare i praktiken. 

Vi ser mycket positivt på att Gotland är en av de regioner som nu går före i fastläkarfrågan. Fler regioner behöver ta beslut som normerar mot Socialstyrelsens riktvärde. Vi vill också ge Gotland beröm för att de, i sitt arbete för att fler invånare ska få en fast läkare, betonar att en fast läkare ska innebära relationell kontinuitet på riktigt och inte bara vara en pappersprodukt. 

Det är enkelt för en region att lista alla invånare på läkare. Det krävs dock också att de fasta läkarna har tid för sina patienter, för att invånarnas förväntningar på funktionen ska infrias. Läkare i primärvården bör ansvara för ett rimligt antal patienter enligt de nivåer som Socialstyrelsen slagit fast. Först då kan de vara tillgängliga och borga för den livsviktiga kontinuiteten.

I dag ansvarar läkare i genomsnitt för dubbelt så många personer som Socialstyrelsen rekommenderar. Därför upplevs ofta vårdcentraler och läkare som otillgängliga och därför slutar många läkare arbeta inom primärvården, alternativt går ner i tid för att orka med. Den trenden behöver brytas. Det behövs skarpa lagkrav och de behövs nu!

Sofia Rydgren Stale,
Ordförande för Sveriges läkarförbund

Följ debatten:

”Utan lagkrav händer ingenting med primärvården” 

 

”Region Gotland tar arbetet med nära vård på stort allvar” 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev